Голи в офиса: Освободи гениталиите си, освободи съзнанието си

22

Ако у нас петък е познат като Ден на майстора, то Голи в офиса или Гол петък е името на последния работен ден на седмицата в един от бизнес офисите на Силиконовата долина, на юг от мегаполиса Сан Франциско в САЩ.

Идеята се е родила в главата на бизнес психолога Дейвид Тейлър. Причината – да възвърне отново желанието на служителите на IT фирма в една от най-богататите части в света да работят с желание в офис тип open space, отколкото вкъщи /каквато е последната тенденция в IT сектора/.

голи в офиса

Оказало се, че във въпросната компания всеки желаел да работи от дома си. Почти никой не искал да идва вече на работа, затворен между четири стени сред други хора, с оправданието, че не можел да се концентрира в заданията за деня и седмицата. Напористият млад психолог Дейвид Тейлър обаче, наложил правилото

всеки последен ден от седмицата, известен на повечето места по света като Jeans Day, да бъде денят, в който всички служители ще работят 8 часа напълно голи – Naked Friday, да – „Голи в офиса“.

Освен дрехите си, всеки един IT специалист трябва да захвърли и задръжките си, защото не е никак лесно да се покажеш дибидюс гол пред тези, с които работиш, особено в недобро физическо състояние – паласки, наднормено тегло, увиснал бюст и т.н.

голи в офиса

Какво било изумлението на всички, след като в самото начало първият подобен Гол петък минал сконфузно, но след това… ах, след това! Шокиращата дебютна практика се оказала изключително работеща, защото всички служители от компанията сами пожелали този дрес код да продължи през целия месец!!! Така, де! Защо пък трябва да се съсипват останалите четири работни дни от седмицата с псевдо морал и… с дрехи!

Част от дамите в офиса разказват как през първия подобен гол работен ден всеки един колебливо се е придвижвал към работното си място, някои дори не мигнали цяла нощ. Когато часовникът показал 9.00 часа всички били в антрето на офиса и събличали подобно глава лук всяка дреха от тялото си! Целият процес по сваляне на дрехите продължил няколко минути в неудобен и дори истеричен смях, докато… всички останали голи в офиса!

голи в офиса

По време на първия час всички се оглеждали странно, през смях и тайничко разучавали телата на колегите си, а след това – сякаш винаги са работели голи! Денят минал толкова леко и бързо, а продуктивността скочила така рязко, че… на другия ден всички вкупом отново решили да започнат работа голи!

голи в офиса

И така ден след ден – през целия месец март дрескодът бил „Голи в офиса“. Дори бил въведен гол код на продуктивността – „Твърди мамили – време е за фокусиране, отпуснати мамили – време е за разговор“ 🙂 Системата постепенно сработила, а творчеството в офиса се оказало в своя апогей, т.е. задвижила се максимата „Освободи гениталиите си – освободи съзнанието си“!

голи в офиса

Не било нужно през целия март нито един от колегите в IT офиса а излиза в обедна почивка, защото всички вкупом си поръчвали храна. Станали като едно семейство!

голи в офиса

Ако колега имал дерматологичен проблем, той бил бързо решаван, защото всеки давал съвети и телефони на добри специалисти, които да решат заболяването му!

голи в офиса

Е, не всички са се включили в цялата гола месечна работна сесия. Фотографът, направил тази серия снимки „Голи в офиса“ отказал да остане както майка го е родила, но пък през цялото време на заснемането той носил къси панталонки и фланелка с голо мъжко тяло, за да влезе в стилистиката на офиса и да се впише в работния процес. 🙂

голи в офиса

Служителите на IT компанията решили да направят цялата тази фотосесия с една единствена цел – да вдъхновят още един офис, пълен с недоволни служители към работното място и атмосферата на отвореното пространство, да повтори примера им.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!22 коментара

 1. Иззи на

  Каква шибана дрога сте им дали,та да се изтропат по паласки.
  Ми, че то е нехигиенично и не естетично.
  Провиснали .п……и и т…….и,….
  Ай, стига,бе.
  Простотии

 2. baba Vihronrav на

  Честно казано ние сме по-напреднали, защото сме във феодализма по ваше мнение, а тези са в родовообщинен или дори по-рано от пещерните хора/ те са имали по някоя кожа около слабините/, значи някъде през палеолита 25 хилядолетия преди Христа, когато евентуално са били дибидюс голи, както майка ги е родила, съдейки по Вилендорфската Венера /но и това не е убедително доказателство/. Не знам как ще ни стигат хамериканците, ама бая хляб има да ядат/ този път те ще ни догонват. Колкото до креативността на Айти спецовете- алоууу, да не си мислите, че сте открили топлата вода? Подобни идеи за връщане към първичното е имало и в началото на новата ера – справка адамитите и други подобни. Нали не си вярват, че светът започва с тях? аЦки тъпи хамериканци… тя простотията ходи по хората, ама жалко, че се попива много бързо. Следващият път да си вкарат и по един за мотивация /тва пък си е практика в близкия изток/ пак не са иновативни, ама нейсе.

 3. Людмил на

  Освобождаващо е човек да знае,че съществуват толкова напреднали в своята емоционална интелигентност хора.

  Зебележете, че колкото по-облечена /зачулена/ е една нация, колкото по-тежки са предразсъдъците, толкова по-дребнави и жестоки са последствията!

 4. хигс бузон-комбинезон на

  Ха! Ако искате да знаете, това е стар трик за сработване в група. Правили сме го в далечната за някои 1981 година в една затворена група за творчество. В началото всички бяха притеснени и е естествено, но когато започнаха дебатите, всичко си отиде на местото. Когато мозъкът е зает, тялото замлъква. Друг трик е (да копират психолозите) еднакви униформи за всички. Това е предходна крачка преди разголването. ѝсамо за интелигентни и търсещи повече в себе си хора, отколкото да бъркат в канчето на другия и да се чудят кого да пре..ат!

 5. Александър Павлов на

  Ако са млади и красиви мъже и жени, ок, но ако са възрастни – проблем, но сигурно има място и за едни и за други. Щом искат, а иначе аз съм привърженик на това човек да ходи екстравагантно облечен, то ще рече, че ако жените ходят полуголи, тоест по рокли или блузки с къс ръкав и нема лошо, то същото право да се даде и на мъжете.

 6. Вероятно всичките тези снимки са фото сесия на събрани порно актриси и актьори. Естествено целта е да се създаде новина и да се говори за дадената фирма. Така и интересът към продуктите й се увеличава. Между другото във фирмата има щатен фотограф – явно е някаква рекламна агенция, която се нуждае от допълнителна пикантна реклама.

Коментирай в Delo.bg