В Колумбия одобриха гей браковете, папа Франциск се обяви срещу равноправието

0

Еднополовите двойки в Колумбия ще могат да сключват брак. Това постанови Конституционния съд на страната, чието решение беше прието с 6 гласа, а срещу него застанаха трима съдии. Според него всички нотариуси и съдии в страната са длъжни да съдействат за сключването на брак, независимо от сексуалната ориентация на младоженците.

В Колумбия одобриха гей браковетеПрез 2011 година същата институция прие решение, с което изравни законовата защита на еднополовите двойки с тази на хетеросексуалните. След това се очакваше нужните промени в закона Конгресът да станат факт до края на 2013 година, но това не се случи. Затова от началото на 2014 година гей двойките в Колумбия имаха право да се врекат във вечна вярност.

Същият съд вдигна забраната за осиновяване на деца от гей семейства през ноември 2015 година.

“Сексуалната ориентация и полът на един човек сами по себе си не са индикатори за липса на морална, физическа или психическа годност той да бъде осиновител,”

написа в решението старшата съдийка Мария Миктория Кале Кореа.

Докато в Колумбия гей хората ликуват, то хиляди хомосексуални католици бяха облени със студен душ от папа Франциск, според когото еднополовите семейства не бива да бъдат равни с хетеросексуалните.

В Колумбия одобриха гей браковете“Наблюдаваме невъзможност обществото да разбере, че единствено моногамния и неразрушим съюз между мъж и жена има върховната роля на стабилно обвръзване, което ражда нов живот. Трябва да приемем голямото разнообразие от семейни структури, които осигуряват известна стабилност, но съжителството на семейни начала и еднополовите съюзи, например, не могат да бъдат приравнявани с брака. Няма абсолютно никакво основание да се смята, че хомосексуалните съюзи са по какъвто и да било начин дори далечно съпоставими с плана на Бог за брака и семейството“,

се казва в документа на папата. Според него трябва да се дават напътствия на хомосексуалните, за да се отърват от своята различност и да изпълнят волята на Бог в живота си. Очаквано, това решение не срещна удовлетвореност у лидерите на гей организации в целия свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg