Трагедия в с. Хитрино! Жертви, ранени и разрушения след експлозия на влакови цистерни

0

Тежка експлозия край шуменското село Хитрино. Влакови цистерни пълни с пропилен се взривиха призори на 10 декември буквално на 20 км от Шумен. Информацията до момента е за 7 жертви и 29 ранени, част от които с 99 на сто изгаряния. Сградата на жп гарата на селото е напълно унищожена, над 20 са разрушените сгради в Хитрино. Чутовният тътен е бил чут малко преди 5.40 сутринта.

взрив в хитрино

Точно в 5.37 ч. товарната композиция влиза в гарата в Хитрино. Точно в този момент – при влизане на отклонението, влакът дерайлира, а вагоните се разкъсват един от друг. Обърналите се цистерни са били 7, една от тях се възпламенява, засега неясно как, което допринася за голямата трагедия. Директорът на НК „ЖП Инфраструктура“ Милчо Ламбрев заяви, че композицията била с два локомотива, 26 вагона и свръх тежест – 1750 тона.

взрив в хитрино

20 са били вагоните, които превозвали пропилен. Няколко возили пропан-бутан, а останалите били празни. Според частния превозвач „Булмаркет“, наел линията и композицията тримата машинисти не са пострадали при инцидента.

взрив в хитрино

Кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил изрази опасения, че вероятно влакът се е движил с висока скорост в злополучния участък, което е предизвикало трагедята.

В шуменската болница непрекъснато постъпват ранени при злополучния инцидент. За момента те са над 20, като повечето от тях имат съчетани травми. Според шефа на здравното заведение д-р Атанасов има пострадали, които са с фрактури, множество изгаряния и в шоково състояние. Повечето са с много набити стъкла в телата.

взрив в хитрино

Създадена е организация, която да евакуира превантивно хората от засегнатия от експлозията район. И в момента на мястото има 12 пожарни автомобили, екипи на Спешна помощ и спасители от Варна, Русе, Търговище и близкия Шумен. За момента се съобщава за 7 жертви, но по всяка вероятност броят на загиналите ще се увеличава, заяви комисар Николай Николов, шеф на ГД ПБЗН.

взрив в хитрино

Временно е ограничено движението през с. Хитрино. Автомобилите се движат с повишено внимание по обходния маршрут от разклона Тимарево – Длъжко – Струйно, на място има служители на „Пътна полиция“, които дават указания на шофьорите.

Понеделник, 12 декември и обявен за Ден на национален траур в памет на жертвите в Хитрино.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg