Тончо Русев – „Всичко е музика“ и „Незабрава“

0

На 85-годишна възраст почина патриархът на българската популярна музика – Тончо Русев. Негово дело са над 1000 песни, повечето от които ще останат завинаги в златната съкровищница на родната шлагерна музика.

Тончо Русев си отиде от този свят дни преди да навърши 86. Роден е в Бургас, в железничарско семейство. Баща му е свирил на мандолина и акордеон. След като установил музикалните наклонности на сина си, локомотивният машинист Руси Тончев му купил тромпет с парите, които взел от продажбата на часовника си.

След гимназията Тончо Русев започва работа като шлосер в завод „Червено знаме“ в родния Бургас, където поставя началото на работническа духов оркестър от 60 души. Негов учител по тромпет е солистът на бургаската филхармония Димитър Ганев. Плановете му да следва индустриална химия се провалят, след като талантът му е оценен от едни от най-добрите музиканти в морския град. Те го убеждават да кандидатства в музикалната академия.

Половин век хитовете му се пеят от звездите на родната естрада – Лили Иванова, Георги Христов, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Ваня Костова, Веселин Маринов и много друти. Песните му звучат и на чужди езици в изпълнеие на изпълнители от ранга на Филип Киркоров, София Ротару, Фара Мария, Дагмар Фредерик и др. Текстовете на шлагерите му в повечето случаи са стихове на родни поети, сред които Ваньо Вълчев, Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Христо Фотев, Павел Матев, Борис Христов и мн. др.

Тончо РусевНаграждаван е многократно от конкурси и фестивали в България, бившия соц блок и други държави по целия свят. Негови композиции са печелили „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“, „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“, „Пирин фолк“, Пролетния радиоконкурс на БНР. Лауреат е на статуетки от фестивали в Токио, Париж, Дрезден, Видя дел мар (Чили), Сопот и др.

През 1981 г. получава Голямата награда за цялостно творчество на международния фестивал „Златният Орфей“.

През 2007 г. му е връчен орден „Стара планина“ за заслуги му в областта на културата към Република България.

Да си спомним за големия Тончо Русев с 10 от най-големите му хитове! Поклон, Маестро!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg