Стивън Хокинг си отиде от този свят на 76 г.

0

Най-великият астрофизик на нашето време – британецът Стивън Хокинг, си отиде от този свят на 76-годишна възраст. Ученият е починал в дома си в Кеймбридж.

Стивън Хокинг„Дълбоко сме опечалени от кончината на любимия ни баща. Освен велик учен, той беше и изключителен човек, а наследството и работата му още много години ще живеят. Постоянството и куражът му, заедно с неговия хумор и блясък, инспирираха хора от цял свят“ –

съобщиха децата му Тим, Люси и Робърт в комюнике, цитирано от световните агенции.

Роденият в Оскфорд на 8 януари 1942 г. Стивън Хокинг се разболява на 21-годишна възраст от амиотрофична латерална склероза. По-късно губи способността да говори след трахеостомия. Неговото тежко заболяване през годините не е било пречка Хокинг да стане един от най-прочутите физици теоретици на съвремието ни.

На „дежурния“ въпрос какво е усещането да живее с амиотрофична латерална склероза, Стивън Хокинг казвал:

„Отговорът е, че гледам да не мисля за състоянието си или да съжалявам, че ме лишава от възможността да правя определени неща. Опитвам се да водя обикновен живот“.

Болестта на Стивън Хокинг вече ще бъде лечима

 

Квантовата гравитация и космологията бяха водеща област на неговите научни изследвания. Доста време от живота си Стивън Хокинг посвети на проучването на черните дупки.

Стивън Хокинг

Един от най-значимите си успехи Стивън Хокинг постига през 1974 г. Тогава ученият открива, че черните дупки излъчват термична радиация, причинена от квантови ефекти. По този начин ученият обединява три отделни до този момент раздела на физиката – квантовата теория, общата относителност и термодинамиката.

През 1979 г. Стивън Хокинг тръгва по стъпките на Исак Нютон, ставайки Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Ученият заема поста в продължение на 30 години.

Хокинг получава възможността да тества гравитационните теории на Нютон през 2007 г., когато на 65-годишна възраст участва в полет, симулиращ условията на безтегловност. Ученият не възприема преживяването просто като подарък за рождения си ден, а като възможност да покаже, че инвалидността не е пречка за постигане на целите.

Стивън Хокинг е автор на редица научно-популярни книги. Една от тях – най-известната, е „Кратка история на времето“. Неговият научен труд стана бестселър в целия свят и го направи един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

По ирония на съдбата 14 март – денят на смъртта на Стивън Хокинг, е Денят на числото ПИ, на същия ден е роден и Алберт Айнщайн…

Стивън Хокинг ни остави много безценни съвети преди да се отправи към необятната Вселена завинаги…

Стивън Хокинг„Това нямаше да е кой знае каква Вселена, ако в нея не живееха хората, които обичаш.“ 

„Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате и се интересувайте от причините, поради които Вселената съществува. Бъдете любопитни…“

„Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално.“

„Най-големият враг на знанието не е невежество, това е илюзията за знание.“

Стивън Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда, независимо от многобройните предложения да му бъде присъдена за научния му принос.

„Възможното обяснение се състои в това, че досега никой не е могъл научно да потвърди истинността на забележителните открития на световноизвестния учен“ –

изтъкна в интервю пред Шведското радио професорът от Стокхолмския университет Едуард Мьортсел.

„Фактът, че тези открития не са били потвърдени с наблюдения е било и главното препятствие“ –

отбеляза Мьортсел, който се занимава с проблематиката, свързана с тъмната материя и разширението на Вселената. Специалистът поясни, че Нобеловата награда се присъжда не за цялостен принос в науката, а за конкретни открития.

Основна известност британският учен получи с тъй нареченото лъчение на Хокинг – теория, според която черните дупки не са напълно черни, а имат свое излъчване, въпреки че е много слабо. Но досега никой не можа да потвърди на практика тази теория.

„Проблемът с особеността на лъчението на Хокинг се състои в това, че колкото по-масивен е един обект, толкова се очаква и неговото излъчване да бъде по-голямо. С лъчението на Хокинг всичко е обратно – колкото е по-малък обектът, толкова по-голяма е енергията, която той притежава. Съответно и неговото светлинно излъчване е по-значимо“ –

заключава Мьортсел.

В ролята на Стивън Хокинг в киното и телевизията са се превъплъщавали редица актьори. Сред тях са сънародниците му Еди Редмейн, отличен с „Оскар“ за изпълнението си във филма „Теорията на всичко“ и Бенедикт Къмбърбач.

Освен персоналните му участия в „безчет“ телевизионни програми, препратки към Стивън Хокинг включват и хитови сериали като „Доктор Кой“, „Малкълм“, „Зайнфелд“, „Семейният тип“, „Лабораторията на Декстър“.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg