Тази модерна суперхрана сваля кръвната захар

0

Учени от Аржентина доказаха, че хапването на една от модерните храни редуцира нивата на кръвната захар. Според специалистите от южноамериканската държава, приемът на чия предпазва от потенциално развитие на диабет тип 2.

Този тип на заболяването е свързано с недостатъчна инсулинова производителност от панкреаса. Това от своя страна води до забавяне при преработката в енергия на кръвната захар.

ядките намаляват риска от диабет тип 2Ядките намаляват риска от диабет тип 2 с 40%

 

Умора, загуба на тегло, жажда, често уриниране са сред водещите симптоми на диабет тип 2. Опасността пациентите да загубят зрението си, да получат бъбречна недостатъчност и сърдечносъдови болести е до пет пъти по-висока.

Опасността от повишена кръвна захар може да се редуцира като се избягват конкретни храни и увеличаване приема на други, сред които е и определяната като суперхрана чия (чиа). Семената ѝ са изключителен източник на калций, полезни мазнини и фибри за организма ни.

Две паралелни изследвания с лабораторни гризачи са направили учените от университета на Литорал в Аржентина. Целта им е да бъде установено как тази храна предпазва от образуването на повишено количество мазнини в кръвта (дислипидемия) и инсулинова резистентност. Тези фактори са основни за развитието на диабет тип 2.

диабет, суровоядствоВальо от Казанлък преодоля диабет тип 2 без лекарства, само с тези храни

 

При първата опитна група е бил тестван начинът, по който здрави гризачи реагират на 3-седмичен обилен на захари хранителен режим, в който чията е основен хранителен източник на мазнини.

При втората група съвсем здрави опитни мишки са били подложени на 3-месечна диета, която е богата на захароза. Идеята е била да развият инсулинова резистентност и дислипидемия. След тези 90 дни режимът бил продължен с още 60 дни, а в режимът им на хранене била включена и чия.

Данните от първия опит доказали, че консумацията на чия предпазва от развитието на образуването на повишено количество мазнини в кръвта и инсулинова резистентност. При втората група резултатите били повече от красноречиви – гризачите, които развили и двете тежки състояния, се възстановили изцяло след включването на чия в менюто им.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg