Смартфони предизвикват опасни болести

0

Смартфоните са толкова разпространени във всекидневието ни, че трудно бихме могли да си представим живота без тях. Това, което съветват учените обаче е, да имаме предвид, че те могат да бъдат и опасни за нашето здраве.

Причината е, че съвременните технологии за комуникация или т.нар. „умни“ мобилни телефони предизвикват пристрастяване на психологическа основа, а освен това стимулират тенденции на нарцисизъм у човека. Заради това, според учените, те трябва да се продават от търговците с предупреждение за здравните рискове, които предизвикват.

смартфониСпециално проучване, което е направено от Университета на Дерби установило, че 13 % от хората, които са участвали в него, са пристрастени към своите смартфони. Те посвещават на своите мобилни устройства, средно по 3.6 часа всеки ден. Повечето от участниците в анкетата признават, че мобилните им устройства изяждат голяма част от времето им и ги отклоняват от много важни неща в ежедневието като пълноценната работа, любимите хобита, а за учениците и студентите – образованието.

смартфониПроучването, което са направили от Университета в Дерби е включвало общо 256 потребители на смартфони. Те са отговорили на различни въпроси, които се отнасят както за начина, по който използват мобилните устройства, така и за собствената им личност и притежаваните от тях качества. Въз основа на проучването, екипът е установил, че тай-популярното приложение, което използват потребителите са социалните мрежи – 87 %. След това се нареждат приложенията за съобщения и новини.

Базирайки се на получените резултати, изследователите са на мнение, че смартфоните биха могли да засилят невротичността на потребителите или тяхното самолюбие. Една от причините, екипът да направи този извод е, че всеки трети от анкетираните е признал, че използва своя смартфон в ситуации, в които употребата му е забранена.

Данните от проучването показват още, че при половината от участниците социалните взаимоотношения са се подобрили. Има обаче и част от анкетираните, които са признали, че заради смартфоните имат проблеми с комуникацията в реалния свят.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg