Ски патрули ще следят за безопасността на скиорите в България

0

Ски патрулиЛюбителите на ски спортовете, които посещават нашите зимни курорти, вече могат да бъдат по-спокойни за своята безопасност. Причината е, че от следващия активен зимен сезон, по пистите в България ще има ски патрули. Тяхната основна задача ще бъде да следят за безопасността на скиорите и да реагират веднага в случай на инцидент, като окажат първа помощ на пострадалия.

Тези промени са посочени в специална наредба, която регламентира всички изисквания за безопасност и информационна обезпеченост на пистите в България. Наредбата вече е приета, а за новостите в нея съобщи министърът на туризма Христина Ангелкова. Промените, които се регламентират с Наредбата, ще влязат в сила от следващия зимен сезон. Те се очакват от представителите на бранша вече две години.

Патрулите, които ще обикалят по ски пистите на нашите зимни курорти, ще бъдат съставени от хора, които умеят добре да карат ски. Освен това обаче, те ще преминат и през специален курс за оказване на първа помощ. Патрулите ще бъдат лесно различими, тъй като ще са облечени със специални униформи. Те ще имат за задача да следят както за поведението на всички, които са на пистата, така и за нейното състояние и най-вече за маркировката й.

Ски патрулиВ случай, че се натъкнат на лица, които не спазват правилата за безопасност, патрулите ще имат правото да отправят предупреждения към тях, а така също да отнемат или деактивират картата им за всички ски съоръжения. В случай на нужда, тези патрули ще могат да отправят сигнали и до органите на МВР.

Непосредствено преди началото на следващия активен зимен сезон, а именно през месец октомври тази година, ще се извърши и така полезната класификация на пистите в страната ни в зависимост от тяхната сложност. Сложността ще бъде определена на база характера и профила на терена, като различните категории ще бъдат обозначени с използването на зелени, сини, червени и черни знаци.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg