Скална маса затрупа двама души на Крушунските водопади, ранена жена е в болница

0

Трагедия със затрупани хора в местността Крушунски водопади край Летница. Към 12.00 часа над 200 кубични метра скална маса и кал пада, в резултат на което една жена е ранена, а двама души – по разкази на очевидци – английски туристи – са затрупани. Пострадалата 42-годишна жена е транспортирана в плевенската болница със счупен шиен прешлен, но без опасност за живота.

Според кмета на Летница Красимир Джонев 35 души от групи алпинисти от планинската спасителна служба и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението от Велико Търново и Ловеч работят по спасителната акция. По думите му, няма информация дали хората са живи, но има шанс затрупаните да оцелеят. Според Джонев между скалните късове има отвори, през които да влиза въздух. По този начин може бедстващите хора да останат живи.

Крушунските водопади, скална маса, затрупани туристиОбластният управител на Ловеч Георги Терзийски заяви, че спасителната акция ще продължи, докато хората не бъдат намерени под скалните късове. Според Терзийски, районът е карстов, а скалните маси са податливи на ерозия. Теренът е недостъпен и се налага оборудването да се носи на ръка. Най-вероятната причина за инцидента, е ерозия на скалната маса.

Природният парк „Маарата“, част от който са Крушунските водопади е общинска собственост. „Маарата“ е една от най-големите травертинови каскади от водопади на Балканския полуостров. Обособеният като туристически терен е изцяло карстов с подземни и надземни води и с много сложна хидрогеология. До този момент никога в района на Крушунските водопади не е имало инцидент като срутване на земни маси, например. От началото на годината природният феномен е бил посетен от над 130 хиляди туристи от страната и света.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg