След хакерската атака сайтът на НАП отново функционира нормално

0

След като от НАП се погрижиха да предоставят максимално оскъдна информация относно затруднения достъп до сайта си през изминалите почти две седмици, днес той функционира нормално. Информационното затъмнение и оскъдното публично говорене доведоха след себе си до неоснователни слухове и притеснения.

Много засегнати клиенти на агенцията – физически и юридически лица – не успяваха да подадат най-масовите месечни декларации и бяха принудени да се редят на опашки в офисите на НАП, за да ги подадат на архаичните носители на информация – дискетите.

Вчера, от официалното съобщение на НАП, стана ясно, че достъпът до сайта след 14:30 на 6 ноември ще бъде затруднен, но отново не пише ДОКОГА! Не сме и изненадани.

Проверка на ДЕЛО.БГ установи, че днес 7 ноември сайтът на НАП функционира нормално и е пренасочен за изпълнение през облачната услуга CloudFlare, която да проверява от къде и с какъв браузър се отваря сайта, с цел да осигури DdoS защита. В тази връзка се изписва и съобщение преди същинското зареждане на сайта, след което автоматично се преминава към nap.bg. Това съобщение е съвсем нормално и не бива да буди притеснение.

Най-общо казано, DoS (Denail of Service) е атака с цел отказ на услуга и агресивен опит да се направи една сървърна машина или ресурс в интернет недостъпни за потребителите. Този тип атаки са широко разпространени и се използват за блокиране на достъпа на хората до важна онлайн информация – сайт или подобна онлайн услуга.

Така през изминалите дни сървърът на НАП беше залят с „тонове“ фалшив трафик /милиони заявки за отваряне на сайта/, които бяха реализирани за кратко време. Сървърните мощности не можеха да издържат на това натоварване, в следствие на което сайтът прекъсваше или изобщо не се отваряше.

От НАП категорично отрекоха информацията, че сайтът им разпространява вируси – новина, която си позволиха да разпространят някои „медии“. Няма и изтичане на информация, тъй като атаката е била с цел затруднение на услугата и до проникване в информационните системи отново не се е стигало.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg