Съдят за мошеничество диетолога Пиер Дюкан

0

Срещу френския диетолог Пиер Дюкан е подаден иск с обвинение за мошеничество, съобщава The Guardian. Ищец е Европейският фонд за директни инвестиции.

Пиер ДюканНа 76-годишният Дюкан е повдигнато обвинение за измама с кредитни средства и приоритетно консултиране по финансови въпроси. Отбелязва се, че бившият лекар е взел заеми, без да има намерение да изпълни договорните отношения и задълженията си по погасяването на предоставените му кредити.

Французинът нашумя преди повече от 10 години с белтъчната си диета, която се оказа, че има лоши последствия за организма.

Изданието уточнява, че Пиер Дюкан се бил приготвил да похарчи получените пари, за да си намери място на американския пазар със своята диета. Точната сума на кредита не се съобщава, но става въпрос за стотици хиляди, без да се уточнява валутата – долари или евро.

The Guardian припомня, че французинът нееднократно се е сблъсквал с критика на дейността му. През 2011 г.

Британската диетологична асоциация нарече метода „Дюкан“ една от „най-лошите“ звездни диети.

Пиер ДюканПрез 2012 г. Съветът на лекарите във Франция постанови, че диетогологът е нарушил професионалния кодекс, заработвайки със своята методика. Медиците изключиха Дюкан от съвета. Две години по-късно Дюкан бе изключен и за комерсиализацията на неговата диета.

Пиер Дюкан е работил в миналото като общопрактикуващ лекар в Париж. Своята диета той разпространи в последните 30 години. Хранителният режим стана известен след като през 2000 г. излезе книгата му „Аз не умея да отслабвам“. Изданието бе продадено в повече от 10-миллионен тираж по целия свят.

В основата на диетата на Пиер Дюкан е заложено хранене с високопроеинови и нисковъхлехидратни храни.

С този хранителен метод, според Дюкан, организмът превключва на режим, при който започва да ползва запасите от мазнини като източник на енергия, но пък води до увреждане на органи като бъбреците, например.

Александра Никова

 

 

 

 

текст: Александра Никова

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg