С ретро влак в Русе честваха 150 г. БДЖ

0

Русе посрещна с особено вълнение ретро влака, с чието празнично пътуване беше отбелязана 150 годишнината от създаването на първата железопътна линия Варна – Русе.

Линията Русе – Варна е построена от английска компания, с помощта на акционерите братя Бъркли. Концесия за това те получават от османското правителство. Като участник в предприятието е сочен тогавашния министър на финансите – Уилям Гладстон, но вероятно става въпрос за някой от неговите братя. През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на барон Морис дьо Хирш, а през 1888 г. дружеството е откупено от българската държава.

През 1886 г. малката гара посреща първата железница. След век и половина на същата гара, сега музей на транспорта, десетки хора очакваха парния локомотив с царския вагон, подреден така, както е бил по онова време.

Пътниците платиха за своите запазени места… по 50 ст., а в замяна на това пътуваха 6 часа и половина. На гарите по пътя бяха посрещани тържествено, имаше и специална програма.

ruse-3

На гарата в Русе част от посрещачите бяха в ретро костюми, а духовата музика изпълняваше мотиви отпреди повече от век. По случай кръглата годишнина на старата гара беше открита и паметна плоча.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg