С българския химн ще започват часовете в столично училище от втория срок

0

С началото на втория учебен срок в столичното 119 СОУ ще стартира инициативата „Изслушване на химна на Република България в учебен час“. Той ще звучи за учениците от първа смяна всеки понеделник в 8:20 часа и в петък за учениците, които са втора смяна в 13:30. Инициативата е в резултат на проведен училищен референдум, на който възпитаниците на училището подкрепиха идеята на своя директор Диян Стаматов.

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“

Г-н Стаматов, как се роди идеята за тази инициатива?

– Почти от две години в един от класовете в училище тази инициатива протича всеки час. Когато децата бяха в първи клас техният учител им предложи това да стане ежедневна практика. Тогава те бяха съвсем малки и прохождащи деца, които не знаеха какво е училище, идваха направо от детската градина. Инициативата стартира с пълната подкрепа на всички родители. Тази проява се прави всеки ден в началото на учебните занятия. През месец октомври 2015 г. предложих на ученическия парламент в училището тази инициатива да прерасне в общо училищна. Проведохме училищен референдум, чрез който се допитахме до учениците дали подкрепят идеята всеки ден да започва с химна на Р България. Резултатите сочеха повече към положителния отговор. Оказа се, че е трудно всеки ден да става слушането на химна в цялото училище поради доста причини, има известно разминаване в началото на учебните часове. Затова стигнахме до идеята това да се прави веднъж седмично, за да не се разрушава цялостно процесът на всички други прояви. Най-адекватните дни се оказаха понеделник и петък, съответно за първа и за втора смяна. Първата крачка на ритуализацията в училище беше въвеждането на униформа за всички деца от 1 до 4 клас. Иска ми се в края учебната година да въведем униформа и за други класове. Това е една от най-добрите дейности в европейското образование.

С българския химн ще започват часовете в столично училище от втория срокТова само началото ли е за запазване на националното самосъзнание на учениците и ще намалее ли отливът от това да учат навън децата след завършване?

– Няма как да имаме такава върховна цел, по-скоро добре е всеки ученик да знае текста на химна. Нещо, което в момента няма как да се случи, защото стигаме до първото изречение и всичко приключва. Моят поглед върху това незнание е

когато имаме официални прояви, учениците не знаят какво да правят по време на националния химн. Получава се едно говорене, шумене, едно безразличие.

Колкото до отлива на деца извън страната, това е далеч по-национален проблем. Но дори едно българче извън територията на България да знае химна на своята страна, е едно добро начало. Сам се сещате, че песента за рожден ден, която пеем, не е българска. Няма място за безкрайно голям национализъм или патриотизъм, а просто трябва да се прояви едно нормално отношение към най-значимата българска песен.

Наближава годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, както и националния ни празник. Какви други инициативи ще предприемете за тези бележити дати?

– В понеделник стартира вторият учебен срок. Тепърва ще се породят много инициативи сред учениците. Обикновено аз следвам тяхната логика е в зависимост от предложенията, реализирам инициативите, за да има смисъл от тяхното провеждане.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg