Революция в лечението на акне

0

Американски специалисти разработиха нов метод за лечение на акне, който съчетава ултразвук, наночастици покрити със злато и лазер.

акне, проф. Самир МитрагортиНискочестотният ултразвук прокарва покритите със злато частици силициев оксид, през космения фоликул, докато стигнат до мастните жлези.

„Уникалната характеристика на тези частици е, че когато се третират с лазер, ефективно превръщат светлината в топлина чрез плазмен резонанс на повърхността“,

обяснява проф. Самир Митрагорти от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Частиците на силициевия оксид и златото са много малки – имат диаметър от около една стотна от диаметъра на човешки косъм. Когато се поставят в определена целева зона се облъват с лазерната светлина. Златните покрития са проектирани по такъв начин, че да абсорбират вълни от инфрачервения спектър, а нагрените наночастици деактивират мастните жлези. Мазнината и частиците тогава се отделят както обикновено. Ако се изключат произвеждащите прекомерно количество себум жлези, това ще бъде достатъчно за отстраняване на причината за акнето.

акнеАвторите на откритието подчертават, че за разлика от традиционните методи, селективната фототермолиза не дразни или не изсушава повърхността на кожата. Не представлява риск от резистентност и не води до никакви други дългосрочни странични ефекти, свързани с антибиотична терапия или други решения.

„Това е силно локализиран, но много ефективен метод. Фототермолизата е особено подходяща за хора с напреднала, тежка или упорито акне“,

категоричен е проф. Митрагорти.

Проучването сравнително бързо преминало от теоретична концепция в клинични проучвания. Трябва обаче, да се обърне внимание на някои дългосрочни аспекти като например дали има увреждане на фоликула и ако да, до каква степен. Важни са също и възможните противопоказания, както и най-подходящите параметри за лечение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg