Разпиленият пъзел на 2015 г.

0

Нови терористични атаки през 2016 година предрекоха перуанските шамани в последния ден на 2015-а. Мор, войни и трусове пък е прогнозата на сибирските пророци.

Този път апокалиптичните предсказания сякаш не са празни приказки и начин на медиите да привличат читателското внимание. Бомбите бяха заложени през последните няколко месеца, остава само да гръмнат. И то в буквалния смисъл.

Забраниха достъп до сайтове в Турция, публикували днешния "Шарли ебдо"

Думите тероризъм, атентат и жертви сякаш бяха най-често употребяваните през миналата година. А Париж на два пъти се превърна в арена на кървави трагедии. И ако през януари светът заяви: „Аз съм Шарли” и „Не ни е страх”, то втория път страхът скова и най-смелите сърца.

Новата трагедия постави въпроса за мигрантите – застрашават ли те сигурността на Европа, като навлизат директно в нейното сърце? Стотици мъже, жени, деца и старци търсят политическо убежище в икономически развитите страни. Но заедно с тях влизат и хора, чиито намерения са други…

Мигранти, Хърватия

В България обаче, всяко чудо е за три дни! Ние сякаш си свикнахме и с терористичните заплахи, и с мигрантите и вече не им обръщаме кой знае какво внимание. Задържането на стотина нелегални бежанци вече не е новина и минава някъде в средата на емисиите. Не обръщаме внимание и на спора между Турция и Русия, нищо че сме точно между шамарите.

Защото си имаме по-важни притеснения.

България, обзор, Якоруда, Доган, Местан, Шарли Ебдо

От една страна са проблемите на управляващите, които се чудят как отново да подредят разпилените части на политическия пъзел. То не беше Радан, то не беше Местан, то не беше Доган… И то в последните дни на старата година. Москов се хвана здраво за министерския пост и каза – ще карам докрай реформата. Нищо, че колегите му реформатори излязоха в опозиция. А опитът на Местан да се качи на геополитическата сцена и да вземе отношение по конфликта Турция-Русия директно го изпрати в Кърджали. Този път Бойко Борисов остана малко настрана и направи само няколко умерени коментара.

Бойко БорисовЕ, министър-председателят пусна поредица лафове, с които насочи вниманието на медиите към себе си. Дори и британският премиер Дейвид Камерън разбра, че три папи са го галили по главата. Три папи, две каки, един прокурор… Ей така в низходяща градация преминават проблемите и радостите в държавата.

За обикновените хора остават доста по-маловажни въпроси. Като – в казан ли ще пекат ракията, или ще си я купуват от Якоруда; ще плащат ли здравни осигуровки, или заради сланината ще плащат за лечение; ще компенсират ли скъпите винетки с ниските цени на горивата; ще шофират ли по надупчените пътища или ще си пазят колите в гаражите?

И не на последно място – по каква причина ще мръзнат през януари. Заради по-скъпия ток или заради спрения газ? Който познае, да си купи пернишка печка на дърва и въглища!

 

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg