In memoriam: Йосиф Кобзон – идолът на съветската песен

0

На 81-годишна възраст почина певецът Йосиф Кобзон. Той е народен артист на СССР. В репертоара му имаше около 3000 песни. Най-популярни от тях са „Смуглянка“, „А у нас во дворе“, „Старый клен“, „С чего начинается Родина“, „Мгновения“, „Темная ночь“.

Освен с музика, Йосиф Кобзон активно се занимаваше с политика, обществена и благотворителна дейност. Той преподаваше в руската музикална академия „Гнесини“ и Института по театрално изкуство.

Йосиф Кобзон бе известен с баритоновите си изпълнения на патриотични и военни песни и често пъти бе наричан „руския отговор на Франк Синатра“.

Кобзон бе член на долната камара на руския парламент от управляващата партия Единна Русия.

Йосиф Кобзон

Певецът бе звездата, която присъстваше на концертите по повод големите национални празници първо на СССР, а после на Русия.

Приживе Йосиф Кобзон е определян като „идолът на съветската песен“.

Изпълнителят е пял пред съветски военни в Афганистан през 80-е години, а през февруари 2016 г. и пред руски военни в сирийската военновъздушна база Хмеймим. През 1995 г. Вашингтон отне на Кобзон неговата постоянна виза за САЩ и го постави в черен списък, след като в. „Вашингтон таймс“ го обвини във връзки с престъпния свят. Обвиненията се базираха на доклади на ЦРУ.

Концерт, който Кобзон даде в родното си място Часов Яр в Донецка област в Източна Украйна в разгара на конфликта там между проруските сепаратисти с украинските сили, му спечели включване в черния списък на ЕС през 2015 г.. Тогава Кобзон откри концерта си с думите:

„Ние сме силни и хората се страхуват от нас. Нека да се страхуват“.

По повод смъртта на певеца руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до семейството му. В него той казва, че лично, както и стотици хиляди и дори милиони хора, са се наслаждавали на творчеството на Кобзон.

Йосиф Кобзон

Йосиф Кобзон е роден на 11 септември 1937 година в град Часов Яр (Донецка област).

Йосиф Кобзон

7-годишният Йосиф Кобзон

На малкия Йосиф му се налага да порасне доста бързо, след като бащата напуска семейството, когато бъдещата музикална звезда е едва на 13 години.

Майката Ида Исаевна Шойхет-Кобзон, която е работила като народен съдия, но е била принудена да изкарва допълнителни пари за прехраната за децата си чрез отглеждане и продажба на тютюн.

Йосиф Кобзон многократно е заявявал, че именно тя е човекът, който е моралният еталон за него в много отношения.

Йосиф Кобзон

семейството на Йосиф Кобзон (той е между майка си Ида и баща си Михаил долу), другите му братя са Исак, Емануил и Лъв.

Личния живот на Йосиф Кобзон не преминава толкова гладко, колкото професионалния му път. Зад гърба си има два несполучливи брака и трети, от който има момче и момиче.

Първите две дами на сърцето на прочутия съветски изпълнител Йосиф Кобзон са певицата Вероника Круглова и актриса Людмила Гурченко.

Йосиф КобзонС Круглова Кобзон сключва брак през 1965 година (на снимката). По онова време Вероника е била изключително популярна певица. Нейните песни „Топ-Топ“ и „Нищо не виждам, нищо не чувам“ са били хитове в целия бивш Съветски съюз. Постоянните турнета на Вероника не позволяват да бъде създадено семейно гнездо, двамата младоженци почти не са се засичали в общия им дом. Бракът продължава едва две години. Круглова след развода с Кобзон се омъжва за друг известен съветски изпълнител – Вадим Мулерман.

Йосиф Кобзон

Йосиф Кобзон и Вероника Круглова в разцвета на своите кариери

В годината на развода – 1967-а, Йосиф Кобзон се жени втори път. И този брак е против волята на майка му Ида. Избраница е певицата Людмила Гурченко (на снимката долу). Този брак продължава едва три години. След развода Людмила Гурченко призна, че този брачен съюз е бил най-голямата грешка в живота ѝ.

Йосиф Кобзон

Жената на своя живот пък Йосиф Кобзон открива едва с третия си брак – в началото на 70-е години. Красавицата се казва Нели Михайловна Дризина. Тя е по-млада от изпълнителя с цели 13 години. Нели е скромно и умно момиче от добро еврейско семейство. И най-важното – тя никога не е имала амбиции за кариера в шоубизнеса, макар че е имала всички необходими качества за това. Тази сватба е по вкуса на майката на Йосиф Ида Исаева.

Йосиф Кобзон

щастливото семейство Кобзон в края на 70-е години на XX Век

Йосиф и Нели се женят през 1971 година. Двамата стават родители на две прекрасни деца – първородният им син Андрю и с две години по-малката от него Наталия.

Андрю първо тръгва по стъпките на баща си и известно време се посвещава на музиката. Той е барабанист и е свирил с музиканти от група „Възкресение“ Алексей Романов и Андрей Сапунов. След този период той се хвърля в частния бизнес. Бил е управител на известния московски нощен клуб „Münster“. След това преминава в сферата на недвижимите имоти.

Дъщерята Наталия е пиар на известния моден дизайнер Валентин Юдашкин. Тя се омъжва за юриста с австралийско гражданство Юрий Рапопорт.

От двете си деца Нели и Йосиф Кобзон имат седем внука – две момчета и пет момичета.

По повод перуката на изпълнителя, за която периодично е търпял критики, тя му е била подарена преди близо 40 години. Майка му Ида Исаевна признава, че причина за ранното оплешивяване на сина ѝ е категоричното му нежелание да носи шапка като дете и юноша. Дори и при минус 40 градуса Йосиф не е покривал главата си. Именно това е и причината за преждевременната загуба на гъстата му коса.

Йосиф Кобзон

През 2005 г. Кобзон претърпява сложна операция в Германия за отстраняване на злокачествен тумор. Интервенцията отслабва имунитета на изпълнителя, а най-уязвими са били белите дробове и бъбреците. Но невероятната жажда за живот и волята, подкрепени от любовта на неговите близки, вдига отново на крак Кобзон и той дори отново се връща на сцената.

Йосиф Кобзон ще бъде погребан на 2 септември на Востряковското гробище в Москва редом до гроба на майка си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg