Почина Величко Чолаков – единственият олимпийски медалист сред тежкоатлетите ни

0

Почина Величко Чолаков – единственият български тежкоатлет в спортната ни история, който се е върнал с медал от олимпиада! Железния, както го наричаха колегите и приятелите му, е издъхнал преди обяд на 20 август след внезапна сърдечна криза.

почина Величко ЧолаковВеличко Чолаков е имал сърдечни проблеми напоследък и се е лекувал, споделят негови приятели щангисти.

Роденият на 12 януари 1982 г. в родопския град Величко Чолаков участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и се връща от там с бронзово отличие в категория над 105 кг.

Той е единственият български щангист с медал от олимпийски форум в най-тежката категория.

почина Величко ЧолаковПокойният Величко Чолаков е европейски шампион от Украйна и световен вицешампион от Ванкувър в същата категория. Високият над два метра родопски исполин бе поканен преди 9 години лично от Арнолд Шварценегер да вземе участие в турнира „Арнолд Класик“ в Съединените американски щати.

Четвърта година напълно безвъзмездно Железния тренираше 23 деца и юноши в местния спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа”. Той беше и личен треньор на състезателите Пламен Косов, Сребрин Райчев, Златомир Ковачев, Стефан Райчев, Радостин Симов, Павел Рабаджийски.

почина Величко Чолаков

На стената си във Фейсбук кметът на Смолян Николай Мелемов изказа съболезнования на семейството на 35-годишния Величко Чолаков, по повод кончината на прочутия тежкоатлет:

почина Величко Чолаков

През 2016-та Чолаков бе избран за треньор на годината на родния си град. Почетен гражданин е на община Неделино и град Смолян, женен с две деца.
Поклон пред светлата му памет!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg