Почина сръбската кинолегенда Любиша Самарджич. A Sad Adio, Smoki!

0

Легендата на сръбското кино Любиша Самарджич почина на 81-годишна възраст в Белград след тежко боледуване. Миналия декември той постъпи по спешност в лечебно заведение, където му беше направена мозъчна операция. Актьорът беше изписан от болницата и оставен на домашно лечение, но, за съжаление, не успя да се възстанови.

Любиша СамарджичЛюбиша Самарджич е роден през 1936 г. в Скопие, в семейство на сръбски колонизатори. По онова време Македония се е считала за сръбска област. Следва право, но по-късно се прехвърля в Белградската академия за драматични изкуства. Кариерата му на актьор започва в белградския театър „Ателие 212“.

Като млад артист Любиша Самарджич участва основно в партизански филми, героизиращи диктатора на бивша Югославия Йосип Броз Тито. Най-голяма популярност получава със сериала „Горещ вятър“, излъчен и у нас.

Любиша СамарджичТочно преди половин век получава наградата „Купа Волпи“ за „най-добър актьор“ от Фестивала във Венеция (на снимката).

Любиша Самарджич е носител на седем сръбски награди „Златна Арена“.

Заедно със своя син в средата на 90-те години на миналия век основава продуцентска фирма „Синема дизайн“. Самарджич сяда и на режисьорския стол. Самият той признава, че е преминал от другата страна на камерата заради болестта на сина си.

В най-трудните дни от живота му е създал и първия си филм – „Дупка в небето“. Сюжетите за своите продукции винаги е търсел в съдбите на малките, обикновените хора и в техните души.

През зимата на 2014-та Любиша Самарджич подари всички свои награди на кинотеката в столицата Белград (снимката долу).

Любиша Самарджич

Неговият документален филм „Панта рей“ откри 64-ия фестивал на документалния и късометражен филм в Белград през март тази година (на снимката долу).

Любиша СамарджичМалко след това Самарджич даде последното си интервю, в което великият сръбски актьор, който беше известен с прякора Смоки, призна:

„Нямах кариера в чужбина, защото моята страна беше достатъчно вдъхновение за целия ми успех! Нищо не съм пропуснал от живота, филмите са моето кредо!“ 

Дълбок поклон пред паметта, делото и таланта на Любиша Самарджич!

Коментирай с Facebook

коментара

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg