Почина Фидел Кастро – последната голяма фигура на комунизма

0

На 25 ноември вечерта почина Фидел Кастро. Той ръководи Куба с желязна ръка близо половин век, отправяйки предизвикателство от комунистическия си остров на 11 американски президенти, въпреки че предаде властта на по-малкия си брат Раул през 2006 година.

fidel-castro-26-1480138849

Символизирайки надеждите на Третия свят и на освободителните движения в началото на революцията си от 1959 година, „Ел Барбудо“ („Брадатия) в зелена военна униформа постепенно се превърна в авторитарен и догматичен лидер, отказвайки каквото и да било либерализиране и подчинявайки цялата опозиция.

Тялото на бащата на кубинската революция Фидел Кастро ще бъде кремирано, съобщи неговият брат Раул, цитиран от АФП.

„Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден“ –

обяви по телевизията сегашният кубински президент на Куба Раул Кастро.

fidel-castro-trat-2008-als-staatschef-kubas-zurueck

„Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22:29 часа тази вечер (03:29 часа по Гринуич в събота)“ –

обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

„Върховният лидер“ предаде властта на брат си Раул през 2006 година след стомашно-чревен кръвоизлив. През 2011 година Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965 година.

a4ccd2526508f968ddb8e93452de05af

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014-а и април 2015 година, което подхрани редица слухове за здравословното му състояние.
От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува „размисли“ и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно обръща страницата на студената война, която изправи света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg