Почина авторката на „Да убиеш присмехулник“

0

На 89-годишна възраст от този свят си отиде писателката Харпър Ли, чиято творба „Да убиеш присмехулник“ стана една от емблемите на американската литература. Ли е починала в родния й град Монровил, щата Алабама. Писателката в последните месеци от живота си живееше в приют а възрастни хора и е имала проблеми със слуха и зрението.

Да убиеш присмехулник, Харпър Ли

„Целият свят загуби един голям писател и блестящ ум“, заяви Спенсър Мъдри, един от собствениците на книжарници в Монровил. Дата за погребението на писателката все още не е определена, съобщи местният сайт Al.com, който първи оповести новината за смъртта на Ли.

„Да убиеш присмехулник“, която третира теми за изнасилването, смъртта и расовата дискриминация, погледнати през очите на деца, е публикувана през 1960 г., носи на авторката си награда „Пулицър“ и се разпродава в 30-милионен тираж. Трябва да минат обаче 55 години, преди да бъде публикувана втората й книга „И страж да бди на пост“ със същите персонажи, но представени от друга гледна точка.

Да убиеш присмехулник, Харпър Ли

От десетилетия се смяташе, че Ли никога няма да напише продължение на „Да убиеш присмехулник“. Излизането на „И страж да бди на пост“ през юли миналата година се превърна в литературно събитие и бе шокиращо за много от феновете на „Да убиеш присмехулник“. Според рекламния агент на писателката, ръкописът на „И страж да бди на пост“ бил открит едва през есента на 2014 г. от новата й адвокатка Тоня Картър. Американски медии увериха, че книгата била публикувана против волята на Ли.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg