Педро Санчес – Красавеца е новият премиер на Испания

0

Победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството й, социалистът Педро Санчес спечели последната си партия покер и взе властта в Испания на 1 юни. Педро Санчес е седмият премиер на Испания от края на диктатурата на Франко през 1975 г. Лидерът на испанските социалисти положи клетва пред крал Фелипе Шести като нов испански премиер на церемония в двореца Сарсуела.

Застанал на фронта от обявяването на присъдата срещу Народната партия на премиера Мариано Рахой в един мегапроцес за корупция, бившият 46-годишен професор по икономика, наричан „Красавеца“ (guapo) в Испания, най-накрая се срещна с историята.

Педро Санчес

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел.

Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., той става депутат през 2009 г., след оставката на титуляра на мястото, преди да изживее мълниеносен възход.

През 2014 г. застанал начело на една отслабена социалистическа партия в резултат на първите първични вътрешнопартийни избори, той се нарежда след Мариано Рахой на изборите през декември 2015 г. В контекста на последвалата политическа парализа се опитва безуспешно да състави правителство с подкрепата на „Сиудаданос“ и „Подемос“.

Педро Санчес

През юни 2016 г. са свикани нови избори и социалистическата партия отива още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възстановяването на демокрацията през 1977 г. Санчес е изхвърлен от социалистическата партия, чието ръководство го държи отговорен.

Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 г., като активистите гласуват за възстановяването му начело на партията.

Сближил се с Рахой през последните месеци по въпроса за независимостта на Каталуния, Санчес ще остане отсега нататък за Народната партия като съкрушителя на един премиер, който оцеля досега в много кризи.

„Педро Санчес ще влезе в историята като Юда на испанската политика“ –

заяви наскоро Фернандо Мартинес-Майо, координатор на консервативната формация. Рахой го обвини, че е „готов заради личните си амбиции да се съюзи с когото и да било на каквато и да е цена“.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg