Откриват рак на стомаха с помощта на електронен нос

0

Ракът е сред най-тежките и разпространени заболявания в света. Затова и усилията на учените са насочени както към създаване на ефективни медикаменти за неговото лечение, така и на начини за ранното му откриване. Един такъв метод, който представлява електронен нос, са разработили израелски изследователи. Той има способността да открива промени в дъха на хора, които имат рак на стомаха или има риск да развият това заболяване. В основата е технология, при която се прави химически анализ чрез тестване на летливи органични съставки в дъха на пациенти, с цел да се открие рак.

За учените е ясно, че при хората, които са засегнати от рак има промени в производството на летливи органични съставки. Все още обаче не е ясно какви са биохимичните механизми, поради които се случва това. Затова подобна технология е тествана и преди чрез апарати, работещи подобно но електронен нос, които са тествани да откриват рак на белия дроб или на дебелото черво. Този метод има редица предимства, като най-важните сред тях са, че по този начин ракът може да бъде откриван безболезнено за пациента, неинвазивно и без да има странични ефекти.

На новите тестове са подложени 488 пациенти в латвийската столица Рига. Някои от участниците в теста вече са били диагностицирани с рак на стомаха, а други са имали стомашни проблеми и увреждания със съществуваща различна вероятност от развиване на заболяването. Тестът бил проведен като са взети проби от дъха на всички 488 пациенти. Задължително преди това те били подложени на пост в продължение на 12 часа.

Тествани са два метода за анализ на пробите от дъха. Единият от тях бил скъпоструващ, който вече е изследван, докато вторият бил по-евтин и все още на експериментален етап. При него се ползват детектори, съставени от златни наночастици, които са разработени от изследователи в Хайфа, Израел. При този метод може много ефикасно да се определят пациентите, които вече са засегнати от рак на стомаха. Различават се добре и онези пациенти, които имат стомашни увреждания, свързани с голям риск от заболяването, от онези, при които рискът е по-малък. Според изследователите този евтин тест  може да се използва ефективно, за да се установи дали някои сериозни увреждания ще доведат за в бъдеще до рак или не.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg