Опит за преврат в Турция (видео на живо)

0

Опит за преврат в съседна Турция. Военни от въоръжените сили на страната направиха опит да свали кабинета. На силите за сигурност беше наредено да „вземат адекватни мерки“. Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по частната ЕН ТИ ВИ.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция

„Незаконни действия бяха предприети от някои хора, а това е в разрез със субординацията. Правителството, което е избрано от народа е и ще бъде на власт. То ще си отиде единствено ако народът поиска това“ –

заяви турският премиер.

По думите на министър-председателят на Турция, хората, опитали се да извършат военния преврат, „ще си платят скъпо и прескъпо“.

Преди това местни медии информирафа, че полицията е блокирала Босфорският мост и мостът „Фатих Султан Мехмед“. И двете съоръжения свързват европейската с азиатската част на мегаполиса Истанбул.

През това време е проехтяла и продължителна стрелба в столицата Анкара, съобщава каналът Press TV. От телевизията показват как над столичния град има военни хеликоптери и самолети. Над Истанбул също летят хеликоптери.

Въоръжените сили в Турция заявиха, че са поели властта в цялата страна. Причината – да опазят човешките права и демократичния ред, предава агенция Ройтерс. Военните казват, че ще бъдат запазени всички външни отношения на Турция, а върховенството на закона ще стане приоритет. Това се казва в изявление, което е изпратено по мейлите на всички медии в страната и оповестено по телевизиите в Турция.

Междувременно стана ясно, че е взет за заложник шефът на Генщаба на турските въоръжени сили Хулуси Акар в сградата на щаба в Анкара. Информацията е на Франс прес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg