Общински съветник пита софиянци за бъдещето на площада пред „Св. Ал. Невски“

1

Как да изглежда пространството около храм-паметника “Св.Александър Невски”? Това пита софиянци общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет, инж. Симеон Славчев.

До 13 септември всеки ще може да даде своето мнение по темата в анкета, която е качена на личния сайт на съветника. Може да гласувате и Вие ТУК.

Резултатите ще бъдат оповестени на 14 септември, по време на първата за есенния сезон сесия на СОС

паркинг пред Св. Ал. Невски

Идеята за онлайн допитването е дошла, след като десетки столичани са подали сигнали по темата до него. В тях хората се оплаквали, че

туристически автобуси са превърнали в незаконен паркинг площада пред най-големия източноправославен катедрален храм на Балканите.

Във връзка с десетките сигнали Симеон Славчев е входирал писмено питане до Йорданка Фандъкова, в което се казва:

“Бих искал да получа отговор от кмета на София, дали автобусите имат разрешение за паркиране пред „Св. Александър Невски”, както кой, кога, на какъв принцип и с каква мотивация е разрешил на десетките автобуси да паркират там.”

Съветникът от ПГ5 Симеон Славчев лично е бил пряк свидетел не само на абсурдното незаконно паркиране, но и на шофьори, които мият автобусите си пред храм-паметника.

„Светинята “Св.Александър Невски” е един от символите на страната ни. Недопустимо е мястото около храма да се превръща в автогара и автомивка“ –

категоричен е общинският съветник.

И от Светия синод на БПЦ не одобряват превръщането в паркинг на пространството около „Св. Ал. Невски“.

Остава отворен въпросът каква е алтернативата за паркиране пред десетките туристически автобуси, които идват всекидневно в столичния град. По думите на Славчев, в идеалния център на нито една европейска столица не влизат коли и автомобили. За тази цел има буферни паркинги в началото на София, а от там достъпът до сърцето на града е с градски транспорт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg