Светещи велоалеи – новият хит в Европа

0

Още едно добро дело за всички любители на колоезденето. Този път родината на изобретението е Полша. Там се появиха светещи велоалеи, които буквално греят от асфалта през цялата нощ. Така един от най-екологичните видове транспорт се превръща не само в приятен и полезен, но и в напълно безопасен начин за придвижване. Полските иновативни велоалеи се зареждат от слънцето.

светещи велоалеи

Първият град, в който може да видите реализиран пилотно проекта е Лидзбарк Вармински, Североизточна Полша. Настилката е произведена от синтетичен материал. Настилката свети около 10 часа след едно соларно зареждане.

светещи велоалеи

Всъщност Холандия е родината на първата в света реализирана светеща велоалея. Технологията в Полша е доста по-различна. Вариантът, който вече е факт в Лидзбарк Вармински разчита напълно на светлината, която идва от слънцето. Холандският вариант е основан единствено на светодиоди. Велосипедната алея в полския град ще бъде тествана в продължение на няколко месеца. Очакванията са скоро тя да грее и по тротоарите и улиците на още градове в Европа.

светещи велоалеи

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg