Напусна ни Бернардо Бертолучи – последният император на италианското кино

0

На 77-годишна възраст почина големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Причина за смъртта му е рак.

„Той беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера. Празникът свърши: трябват двама за танго“ –

заяви по повод смъртта на Бертолучи Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда „Златна палма“ на покойния режисьор през 2011 г.

Бернардо Бертолучи

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като „Конформистът“ и „Последно танго в Париж“, в които изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа. Филмът му  „Последният император“ спечели девет награди „Оскар“ през 1988 г. Лентата триумфира във всяка категория, в която бе номинирана, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Бертолучи Бертолучи е първият и единствен италианец с награда „Оскар“ за най-добър режисьор.

Бернардо БертолучиВ колекцията му има още почетна награда „Златна палма“ в Кан и почетен „Златен лъв“ на кинофеситвала във Венеция.

Филмът му „Двадесети век (1900)“ е признат за класика в родината му. „Последно танго в Париж“ предизвиква скандал, но е и много успешен. Бертолучи е снимал много в чужбина – в Париж, където е заснет и „Мечтатели“, в Китай, в Африка – „Чай в пустинята“, в Бутан – „Малкият Буда“. Незабравим е и филмът му „Открадната красота“.

Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма в семейство на интелектуалци. Филмът, който го поразява, е „Сладък живот“ на Федерико Фелини. Баща му, който е поет и кинокритик, му подарява първата му камера, когато е на 15 години. След успеха на „Последно танго в Париж“ Бертолучи разполага с достатъчно средства за мащабни филми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg