Намериха съкровище за £ 34 млн. в потънал кораб

0

Разказите и историите за мореплаватели, които откриват несметни богатства и съкровища на непознати острови или изоставени кораби, бяха едни от любимите ми като дете. Винаги съм се чудила как така съкровищата биват заривани в земята, в пещери или в потънали кораби и след това някой ги намира. Оказва се, че тези неща се случват не само в приказките, а и в реалния живот. Нещо повече – случват се и в нашето съвремие.

Един специален екип за търсене на съкровища, който е оглавен от британци, обяви, че е успял да извади съкровище, тежащо няколко тона. То е намерено в кораб на Великобритания, който е потънал през 1942 г. Съкровището се състои от сребърни монети и е на стойност от около 34 млн. паунда.

Корабът, в който е намерено то се казвал SS City Cargo, и е бил товарен и пътнически. През ноември 1942 г. той превозвал 100 тона сребърни монети на британската хазна. За нещастие обаче, бил потопен с торпедо изстреляно от германска подводница. Корабът пътувал по направлението от Мумбай до Англия, когато бил потопен. Нападението срещу плавателния съд по онова време, довело до смъртта на 104 души.

Екипът, който е намерил съкровището твърди, че го е извадил от рекордна дълбочина – цели  5150 метра. Операцията по изваждането на сребърните монети била ръководена от групата Deep Ocean Search (DOS), която започнала да претърсва този потънал кораб преди повече от три години – през ноември 2011 г.

Потъналият кораб със съкровището бил локализиран от морските златотърсачи под големи маси от кал. Той бил на морското дъно и разцепен на две.

Докато правели претърсване на останките от кораба, от компанията DOS видяли и разпознали най – различни обекти, сред които били палубата и част от второто торпедо. Това бил единственият друг предмет, изваден от кораба, освен откритото в него сребърно съкровище. Според специалисти, добрите метеорологични условия, са една от основните причини за успешната акция по изваждането на монетите от морското дъно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg