Наказаха със затвор и глоба баби, искали да оцелеят

0

Умни хора са казали, че за дадена държава можеш да съдиш по това какво й е отношението към възрастните хора и животните. И в този ред на мисли, за нашата държава, за огромно съжаление, не можем да кажем нищо хубаво. За насилието над животни е излишно да се говори. За мизерията, при която живеят възрастните хора в България – също. Лошото е, че освен ниските доходи и липсата на каквато и да е грижа и защита, пенсионерите у нас са подложени и на друг вид тормоз. Съдят ги, наказват ги и ги глобяват само и единствено, защото искат да живеят…  Примерите са всекидневие, но два от последните дни са наистина фрапиращи.

баба Йорданка, ЗлатарицаЕдна 76-годишна жена се оказа страшен и опасен бракониер, заради което отнесе глоба от 3500 лева. Историята е тъжна и наистина нелепа… Йорданка Димова от Златарица е един от хилядите мизерстващи пенсионери в страната ни и всеки ден се бори за оцеляване – своето и на нейния болен син. За да осигури прехрана, жената отишла на реката с надеждата, че ще улови поне една риба, тъй като няма дори пари за хляб. Там обаче я намерили контролните органи, които в този случай се оказали много строги и безкомпромисни. Заради това, че няма издаден билет за риболов, възрастната жена получила глоба от 200 лева. Но с това наказанията не спират. За улов на риба в забранен период, жената получила санкция от 1500 лева, а заради използването на мрежа – още 2000 лева. Така, вместо да хване шаран за трапезата, баба Йорданка се оказала шаранът в мрежата и получила солидна глоба в размер над 3500 лв. Съпругът на жената е починал преди три години след катастрофа сериозно пострадал синът й, който в момента е на легло и разчита на грижите на майка си. Двамата се издържат единствено с пенсията й, която е 220 лв. За пенсионерката е невъзможно да плати глобата в максимален размер, която са й наложили органите. Затова тя помоли за помощ президента Росен Плевнелиев, който да й опрости глобата. Дали наказанието ще бъде амнистирано, ще стане ясно до края на месец март. Ако държавният глава не изпълни молбата й, баба Йорданка се закани, че ще сложи край на мъките си и ще се самоубие.

баба, пушкаЗа съжаление абсурдните истории за това как възрастните хора в България са подложени на тотален тормоз не свършват дотук. Само преди дни Районният съд в Козлодуй взе решение да осъди пенсионерка, която сама си изобретила и сглобила ловна пушка, за да бъде в безопасност. Жената получи за своето престъпление условна присъда от 3 месеца затвор. В нейната къща, намираща се във врачанско село, било намерено огнестрелно оръжие без разрешително. Оръжието имало нестандартна и нетипична форма, но приличало на пушка и според специалистите било годно за ползване. Сглобеното от бабата оръжие можело да произвежда и изстрели, като за целта са необходими 12-калиброви ловни патрони.

След всичко това как да не си зададем въпроса: В каква държава живеем? Докога бедните и мизерстващи пенсионери, подложени на обири, побои и тормоз ще се оказват в крайна сметка най-големите престъпници в България? И докога държавата ни няма да я има никаква, когато трябва да бъдат защитени най-уязвимите и имащи нужда от защита и помощ?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg