Международната кампания за забрана на ядреното оръжие спечели Нобеловата награда за мир

0

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN)спечели днес Нобеловата награда за мир. Организацията води неуморна борба за забрана и премахване на ядрените оръжия в момент, в който ядрената заплаха нарасна.

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие е коалиция, която обединява в около 100 страни стотици организации (хуманитарни, екологични, правозащитни, пацифистки организации и организации, насърчаващи развитието). От десет години тя води кампания за елиминирането на ядрените оръжия.

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие е създадена официално през 2007 г. във Виена в кулоарите на международната конференция за Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Кампанията успя да привлече към каузата си активисти от целия свят, както и знаменитости. Сред тях са Далай лама, Нобеловият лауреат за мир Дезмънд Туту, джаз музикантът Хърби Хенкок. Коалицията успя да накара всички тези поддръжници да работят заедно и координирано с една обща цел – забраната и елиминирането на ядрените оръжия, подобно на забраната на биологичните оръжия и на противопехотните мини.

Тази борба доведе до важна победа за организацията през юли тази година в ООН. Тогава 122 страни поставиха началото на подписването на договор, забраняващ ядрените оръжия. Обхватът на договора обаче остава символичен, заради факта, че текстът бе бойкотиран от деветте ядрени сили (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея), които притежават общо 15 000 ядрени оръжия.

През юли ръководителката на Международната кампания Беатрис Фин определи приемането на договора като истински исторически успех. Тя каза, че колкото повече страни се присъединят към договора, толкова по-трудно ще бъде за ядрените сили да оправдаят решението си да запазят ядрените си оръжия. Но не само ядрените сили са засегнати от този въпрос. Пет европейски страни са приели на своя територия американски ядрени оръжия по силата на споразумения, договорени в рамките на НАТО. Освен това малко над 20 страни са обявили, че са зависими от американските ядрени оръжия за своята сигурност.

В тези статистически данни, представяни от Международната кампания за забрана на ядреното оръжие, не се включват страните, притежаващи ядрени реактори или изследователски реактори, които могат да бъдат „отклонени от използването за граждански цели към производството на ядрени оръжия“.

На сайта си Международната кампания за забрана на ядреното оръжие припомня, че само една ядрена бомба ще взриви цял град и ще убие милиони хора. Използването на десетки и стотици такива бомби ще наруши радикално световния климат и ще предизвика повсеместен глад. В същото време програмите за развитие на ядреното оръжие отклоняват държавни средства, които могат да бъдат използвани за социална сигурност, за образование, за подпомагане на хора, пострадали от бедствия, и за други услуги от съществено за хората значение.

Деветте страни, които притежават ядрено оръжие, харчат над 105 милиарда долара всяка година, за да осигурят поддръжката и модернизирането на ядрените си арсенали, твърди Международната кампания за забрана на ядреното оръжие.

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие е финансирана от частни донори и от организации, като ЕС и отделни страни като Швейцария, Норвегия, Ватикана и други.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg