Лили Иванова – просто съдба

0

Една гранд дама празнува днес рождения си ден!

Иконата на популярната българска музика, необятният глас – такъв, какъвто само част от представителите на зодия Телец могат да имат – дълбок, проникновен и вечен!

Лили ИвановаИмах привилегията да я интервюирам веднъж по конкретна тема и то за няколко минути. Беше пролетта на 2009 г. Правех „Темата на Нова“ за компаниите, които се разпореждат с парите от интелектуалния труд в публичното пространство, със средствата на изпълнители, композитори, аранжори и текстописци – „Музикаутор“ и „Профон“. Предстояха ми срещи по темата с шефовете на двете фирми, както и с български изпълнители, засегнати от забавянето на отчисленията за ротацията на песните им по радиата и телевизиите. Неконвенционална тема, трудна за обяснение… задачата ми беше да я направя максимално разбираема и атрактивна за всеки един зрител в праймтайма на Нова ТВ в една от последните недели на април.

Всички разговори с „ужилени“ минаха, остана само записът с Лили Иванова. Още в предварителната ни уговорка по телефона Лили категорично заяви, че приема да говори по темата, но без да я снимаме, защото не желае да се показва преди излизането на поредните й два албума, които щяха да видят бял свят някъде около рождения й ден – 24 април. Опитах се да я убедя, че записът е за телевизия, не за радио, но тя беше непреклонна! Суеверие, ми обясни Лили лаконично!

Вие ще откажете ли телевизионно интервю с Лили Иванова, дори без камера, а само с микрофон?!

Лили ИвановаДойде денят, беше слънчев и топъл мартенски следобед. Уговорката ни беше да се видим в студиото, в което й оставаха две или три песни до приключване на записите на предстоящите й два диска – „В името на вярата“ и „Този свят е жена“. С букет от пет червени рози точно в 16.00 часа бях пред вратата на студиото на Емил Бояджиев, в което Лили Иванова ме очакваше. Посрещна ме представител на екипа й, влязох с обилно притеснение за, тогава, срещата на живота ми.

В мига, в който пристъпих в тъмното и „глухо“ студио видях едно енергично и свежо русокосо малко момиче. Каквото исках да кажа до момента, вече се беше изпарило, забравих името си /добре, че й бях изпратил предварително въпросите по темата/. Бях сразен от висотата на личността и характера й, бях удивен как с необяснима адекватност тя продължава да е в крак с времето, слушах гласа й – умело въздействащ и на моменти хипнотизиращ. Лили се зарадва като малко дете на цветята и, за да не губим време, седнахме да запишем интервюто. Приспах притеснението си и започнах с въпросите. Примата се беше подготвила и самият разговор приключи за броени минути. След като спряхме записа, тя изчезна за миг в тъмното студио и се върна с огромна кутия бонбони Merci…

Има, да, има нещо, което прави Лили единствена, различна! Ако има критерии за това колко голяма е тя, то това са непоклатимата й кариера през годините, десетките й албуми в неизброими тиражи и почитателите й, които пръскат залите по шевовете, а билетите са продадени часове, след като са пуснати в продажба… Магия…

Едно усетих при кратката ми среща с Лили Иванова – вярата й, че изкуството е свобода и никакви конюнктурни спънки и политически режими не могат да покосят истинския, неподправения талант и желание да даваш най-доброто.

Лили е мелодията, Лили е гласът, Лили е българската песен! Честит рожден ден, Лили!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg