Кое е най-новото населено място в България?

0

Във време, в което селата в страната ни се обезлюдяват и изчезват, новината за едно новосъздадено населено място е наистина радостна. Новото село се нарича Попови ливади, намира се в красивата Пирин планина и е на 16 км. от гр. Гоце Делчев. И ако се чудите как се е появило това населено място, всъщност трябва да знаете, че до сега то бе курортна местност, при това доста известна в Югозападна България. Кое е най-новото населено място в България?Решението за създаването на новото населено място взе днес Министерският съвет. Село Попови ливади ще бъде на територията на община Гоце Делчев, която до момента бе съставена от 11 населени места.  На днешното заседание на Министерския съвет, предложението за промяната бе трета точка от дневния ред. След като предложението, внесено от министър Лиляна Павлова бе одобрено, новото село ще се намира на територията на курортната местност “Попови ливади”. Тя е обявена за планински курорт с регионално значение през 1967 година. Всъщност, местната власт в Гоце Делчев близо година очаква това решение на Министерския съвет. Кое е най-новото населено място в България?За да се направи тази административно-териториалната промяна, бе взето решение на Общинския съвет в Гоце Делчев. Решението е от 31 юли 2014 година и до него се стигнало след настояване на редица собственици на вили и хотели в курортната местност. Според тях, а и според местната власт в Гоце Делчев, след като стане село, ще има повече възможности в Попови ливади да се привлекат средства от европейски проекти, които се разработват и предстои да бъдат подготвени за кандидатстване през новия програмен период. Едни от основните проблеми, които се надяват да решат от община Гоце Делчев с преобразуването на курорта в село, е да се подобри инфраструктурата, да се изгради канализация и да се подобрят условията за отдих в курорта.

Местността Попови ливади е известна още и като Папаз чаир. Представлява живописна седловина, намираща се в Пирин планина. Надморската височина, на която е разположена е около 1200 – 1400 метра.

Кое е най-новото населено място в България?Попови ливади всъщност са пространство от няколко красиви и слънчеви поляни, които са заобиколени от иглолистна гора. Мястото е предпочитано за почивка най-вече през лятото, но така също и през останалите сезони на годината. През последните години Попови ливади се разраства все повече, а броят на собствениците на вили, къщи за гости и туристи расте. Мястото предлага прекрасни условия за туризъм, включващи интересни туристически маршрути. Една от забележителностите е Влашката черква, която е напълно обновена по проект.

Кое е най-новото населено място в България?

Влашката черква

Друга забележителност е внушителният паметник на Гоце Делчев, който се намира на главния път Гоце Делчев – Петрич. Автор на паметника е склуптора  Крум Дерменджиев, а той бе официално открит през 2003 година, по повод 100 – годишнината от Илинденско- Преображенското въстание.

Кое е най-новото населено място в България?Всяка година, в навечерието на 2 август на Попови ливади се провежда голям събор, посветен на въстанието, а стотици хора от района отдават своята почит на Гоце Делчев. На 7 км. от курортната местност, която вече ще бъде село, се намира и лобното място на Яне Сандански.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg