Хаос на летището в Барселона заради отменени полети на Вуелинг

0

Испанската нискотарифна авиокомпания Вуелинг (Vueling), която анулира 20 полета вчера, отмени днес още 14 и предизвика големи нарушения в трафика на летището в Барселона /Ел Прат/, както и гнева на пътници от цяла Европа, предадоха световните агенции.

Вуелинг обясни, че решението за анулиране на полетите, става по оперативни причини и поднесе извинения на пасажерите си. Отмяната на полетите обаче имаше ефект на домино и десетки други самолети на компанията закъсняваха, като в някои случаи имаше закъснения от 20 часа.

Хаос на летището в Барселона

Изтощените и разгневени пътници изразиха шумно недоволството си пред гишетата за чекиране и информационните гишета на компанията и настояваха парите им да бъдат възстановени. На летището в Барселона полицията трябваше да възпре множеството, за да не се стигне до по-гневни сцени.

Заради случилото се е започнало разследване на действията на компанията, обяви испанското министерство на транспорта. Управата на компанията е извикана да даде обяснения на спешно заседание, насрочено за утре в Мадрид.

Експерти казват, че Вуелинг се е разраснала прекалено бързо и не е била подготвена за натоварения летен сезон.

Днес търговският директор на Вуелинг Давид Гарсия Бланкас каза, че пътниците с анулирани полети, ще бъдат насочени към други полети или ще им бъдат възстановени парите за билетите плюс средствата за покриване на допълнителни разходи, възникнали заради отмяната на полетите.

Според синдиката Ставла, представляващ самолетния персонал, Вуелинг има трудности заради лошото планиране на полетите през лятото, което е било прекалено амбициозно в сравнение с въздухоплавателния й капацитет.

Авиокомпания Вуелинг

Вуелинг е създадена през 2004 г. и сега е филиал на групата Интернешънъл еърлайнс груп (Internаtional airlines group), към която принадлежат и компаниите Иберия (Iberia) и Бритиш еъруейз (British airways). През миналата година с тази компания са пътували 37 процента от пътниците, преминали през летище Ел Прат в Барселона. Пак през миналата година с Вуелинг са летели около 24,8 милиона пътници.
Проблемите с компанията се появиха в момент, в който се очаква рекорден поток от туристи към Испания, избягващи дестинации, смятани за прекалено опасни заради атентати.

Източник: БТА

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg