Отблясъци – 4 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

4 юли

4 юли, къде да другаде да сме ако не на територията на днешните САЩ, когато през 1776 г. на континенталния конгрес във Филаделфия се подписва американската „Декларация за независимост“, която обявява, че тринадесет колонии „си бият камшика“ и престават да бъдат част от Британската империя и капризите на нейно величество.

И нека се задържим на щатска вълна – емблематично на 4 юли през 1802 г. тържествено със салют е открита Военната академия на Съединените американски щати в Уест Пойнт.

На 4 юли през 1894 г. райските Хавайски острови са провъзгласени за независима република, но за много кратко време – и до днес са си американски щат в средата на огромния океан.

4 юли е ден на независимост и за църна Етиопия – на 4 юли 1906 г. вампирска Великобритания, Франция и Италия с доста нежелание все пак дават независимост на Етиопия.

На 4 юли през 1916 г. в София тържествено се учредява Военноисторическият музей в София. Да, още 1916 г. преди двете световни безумия.

Точно на 4 юли 1941 г. в Рига яка група от латвийски националисти – разбира се, че и колаборанти на Нацистка Германия, взривяват, бутат, изриват и разрушават всички синагоги и еврейски сборища като в бързината екзекутират над 400 евреи.

Но да се върнем на 4 юли – „Ден на независимостта“, такъв е и 4 юли 1946 г., когато „О, света дево от Гваделупе“ след 381 години колониално управление и нагла експлоатация, Филипините получават независимост от САЩ. Честито!

4 юли – наистина е „Ден на независимостта“ – 4 юли 1959 г. Каймановите острови на фона на „волумето на мах“ на музикален хит, който подозрително прилича на „Кайман не гони кайман“ на Искрен Пецов, „удрят по масата“ и се отделят от Ямайка и стават част от Обединеното Кралство.

На 4 юли през 1997 г. космическият апарат на НАСА „Марс Патфайндър“ каца успешно на Марс. Който не вярва да провери – от НАСА на сайта си предлагат огромен набор от прекрасни фотошопи! Натюрлих!

На 4 юли през 1999 г. американският състезател по тенис на корт, който прилича на всичко друго но не и на спортист (поне според мен) Пийт Сампрас става най-титулуваният тенисист в света. Слухове свързват успехите на Сампрас с това, че като пъпчив пубертет хванал ГЛУХАТА златна рибка и не си пожелал точно ГОЛЯМ ТЕНИС, а ГОЛЯМ…, нали?!

Сега следващия отблясък нямам представа защо Ви го представям след като грам не ме интересува световен, роден или съседски футбол – 4 юли 2004 г. гръците побеждават с византийска хитрост и още нещо много по-добрите във всяко отношение португалци с 1:0 на финала на Европейското първенство по футбол 2004. Ииии „сейм олд стори“ – еми, топка – върти се, малшанс на зеления килим… дадохме всичко от себе си… #wtf

Да се върнем на царете на дигиталните манипулации НАСА, „бате с техния фЪкинг саянз“. Та те убедиха света с доста нагледни анимационни филмчета, че на 4 юли 2005 г. космическата им сонда „Дийп Импакт“ („дийп инпакт“, лол – това на всеки хроничен мастурбатор му звучи като дългоочакваното продължение в ZAMUNDA на „Колежански анални девственици“), ОК, отклонихме се лирически, та… „Дийпа“ успешно се сблъсква и прониква (е, кажете честно не е ли яко по*но) с ядрото на кометата „Темпел“ 1, изривайки късове от вътрешността на ядрото за изучаване (чисто по*но, нали – „изригвайки късове“)!

На 4 юли през 1807 г. се ражда великият италиански патриот и революционер и доказан МАСОН Джузепе Гарибалди. Ако днешните родни и световни не масони, ами СОФРАсони (защото само софри и далавери им дай) са на половината на половината такива пичове – светът ще е едно доста по-малко откачено място в космическия хабитат.

4 юли 2003 г. е много тъжна дата за всички ценители на готината музика на тази синя планета – великият ангелогласен добър черен мечок Бари Уайт си беше прибран от Всемогъщия, за да пее само в Рая.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg