Гаф с класирането на седмокласниците: Ваня Кастрева призна за техническа грешка при балообразуването на група училища

0

„Има техническа грешка при формирането на бала в група училища, свързана с това, че не е утроена оценката по математика от външното оценяване в Технологичното училище за електронни системи /ТУЕС/ и в Професионалната гимназия „Джон Атанасов“. В една паралелка в Националната природоматематическа гимназия не е удвоена оценката от олимпиадата по физика, има и проблем с паралелката за парково строителство в Професионалната гимназия по строителство и архитектура“ – 

каза на извънредна пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Класирането отново може да бъде проверено на страницата на МОН. То беше свалено по обяд днес от интернет страницата на ведомството, след като родители са сигнализирали РУО-София за техническа грешка.

Преди обяд Ваня Кастрева представи първото класиране в София, в което ТУЕС от пето място по минимален приемен бал от 2017 г. беше съобщено, че сега е на 28-омо място. Родители на ученици са сигнализирали, че не е била утроена оценката на децата им по математика и те са били с нисък бал за прием. На извънредния брифинг Кастрева обяви, че ТУЕС вече е на четвърто място в класацията в София, след отстраняване на техническата грешка. ТУЕС беше на 28-мо място и последният приет ученик беше с бал 256,500 точки, а след отстраняването на грешката последният приет ученик там е с бал 419 точки. НПМГ „пада“ от 19-то на 20-то място, а Професионалната гимназия „Джон Атанасов“ от 39 място „се качва“ на 26-то място.

В София седмокласниците са почти 10 000, балът за всяка паралелка е различен, а за София има 89 балообразуващи групи – или формули, при които освен оценките по български език и по математика от външното оценяване, се взимат и оценки от дипломата на учениците за основно образование.

„Сега правим проверка от РУО и от МОН как така се е получило, че софтуерът не е утроил оценката по математика“ –

каза още Кастрева.

Всеки бал, на всеки ученик се разглежда отделно, когато има съмнение за някакво разминаване, каза Камен Радев, отговарящ за информационното осигуряване за външното оценяване в седми клас. Самият алгоритъм за класирането се въвежда от четирима души, след което аз го проверявам лично, заяви Радев. Той благодари на родителите, които са сигнализирали веднага, за да се направи „сверка на цялата система“.

„Няма да има нито едно ощетено дете, всички деца имат оценки и имат желания, и това е въпрос на класиране“ –

коментира Кастрева и допълни, че само за 20 ученици има размествания в училищата, а другите ученици са останали в ТУЕС, като може да има размествания в паралелките им, според бала.

Нямаме информация за подобен проблем с други регионални управления на образованието в страната и от други родители, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

„Факт е, че има техническа грешка, факт е също, че класирането е в резултат на индивидуални резултати и че те се определят от паралелката, за която се кандидатства“ –

коментира Михайлова. Тя отбеляза, че един ученик може да е с един бал за езикова гимназия, но с друг бал за професионална гимназия.

„Ще бъде направена проверка и съответно ще има последици, ако има човешка грешка“ –

заяви Михайлова.

Тя каза, че от утре (04.07.2018 г.) учениците ще може да се записват в училищата, в които са приети от първото класиране.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg