Филм с българско участие грабна голямата награда на фестивала „Берлинале“

0

Лентата „Не ме докосвай“ на режисьорка от Румъния Адина Пинтилие спечели голямата награда „Златна мечка“ на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин. Изборът на журито бе тотална изненада и за критиката, и за журналистите, които възприемат филма като изключително смел експеримент. „Не ме докосвай“ е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие, включително на родните актьори Георги Налджиев и Ирмена Чичикова (на заглавния колаж).

В него се разказва за интимността и секса, като режисьорката използва внушителен брой различни тела, както и неприкрита голота, за да подчертае човешкия копнеж за допир. Героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея.

Адина Пинтилие каза след награждаването, че не е очаквала да спечели наградата за филма си, в който героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея.

Берлинале„Филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си“ –

заяви Адина Пинтилие.

Тя стана едва втората режисьорка от Румъния, която печели „Златна мечка“. Преди пет години сънародникът й Калин Петер Нетцер беше отличен за филма „Позата на детето“ (Pozitia copilului), който е за майка, опитваща се да спаси сина си от затвор, като търси връзки и съчувствието на съседите.

Победителите бяха определени от 6-членно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала бяха излъчени около 400 продукции.

„Ага“ на режисьора Милко Лазаров беше първият от 29 години български пълнометражен игрален филм, сниман в Якутия, включен в конкурса на „Берлинале“.

„Сребърна мечка“ за режисура получи Уес Андерсън за анимацията „Кучешкият остров“. Като Най-добър актьор бе отличен французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, който се опитва да се отърве от зависимостта с помощта на религията във филма „Молитвата“ на френския режисьор Седрик Кан. 68-годишната Анна Браун триумфира като Най-добра актриса за филма „Наследничките“ на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси. Призът за най-добър сценарий отиде при Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата „Музей“. В основата на сюжета са ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националният музей по антропология в Мексико.

БерлиналеПолската режисьорка Малгожата Шумовска (на снимката) получи Голямата награда на журито за филма „Лице“. В него се разказва за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.

Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм „Довлатов“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg