Колосална находка! Археолози се натъкнаха на античен град под Солун (снимки)

0

На уникална находка се натъкнаха строителни работници и археолози по време на изграждането на солунското метро. Извадени са над триста хиляди артефакти и е открит цял античен град.

СолунНад 12 години продължава строежът на метрото в северния гръцки град. Изграждането се бави заради колосалните археологически проучвания. Последната находка е статуя на богинята Афродита (на заглавния колаж).

Учените са се натъкнали на елински град от времето преди встъпването на власт през 316 г. пр. Хр. на македонския цар Касандър, източен некропол, гробище от римско време в покрайнините на Древната Агора.

Преди шест години археолозите са се натъкнали на открита градска част от V-IV в. пр. н.е., което свидетелства за организацията на Солун от основаването му до края на периода от късната античност. До момента е проучена площ от 3,1 хектара. Учените са на мнение, че градът е имал икономическа мощ, а социално-политическите структури са били много развити. Днешният подземен Солун е изоставен чак през 315 г. пр. Хр. Друга археологическа находка е римското гробище от ІІ-ІV в., което и принадлежало на селище, неизвестно преди това.

Солун

Принципът на градоустройство на Солун от основаването на града до края на късната античност е определен от разкопките между двете метростанции „Венизелос“ и „Агия София“ в историческия център на града. Вторият по големина гръцки град е проектиран досущ като елинистичните центрове на Изтока. По перпендикулярните улици е имало не само жилищни, но и производствени сгради и помещения. Те са запазени и в римско време. Колони са обграждали мраморни улици през IV в. след Хр. Огромни сгради с чудни статуи и мозаечни подове са се издигали от двете страни на улиците.

Солун

Доста открития датират от периода от Византийската империя до големия пожар през 1917 г. При него е изпепелена доста голяма част от „древния град“.

Археолозите са категорични, че находките помагат да бъдат възстановени непознати моменти от историята на Солун, а и на цяла Гърция. Сред извадените артефакти са множество накити, съдове от елинистичната епоха, глинени скулптури и златен венец от погребение от края на IV – началото на III в. пр. Хр.

Част от подземните съкровища ще бъдат изложени на две от метростанциите в Солун след април, обяви строителният министър на Гърция Христос Спирцис.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg