Задължителен тест за наркотици на учениците в Бургас

1

Димитър Николов е роден на 18 май 1967 година. Завършил е Икономическия университет в Москва. Има професионална диплома по мениджмънт и професионален сертификат по мениджмънт от Open University и НБУ. Магистър е по финансов мениджмънт в СА Свищов. От 1998 до 2006 година е изпълнителен директор на „Победа“ АД. От 2006 г. е управител на „КБС” ООД – Бургас. От 2007 година е кмет на Бургас.

наркотици, Бургас, Димитър Николов

Димитър Николов, кмет на Бургас

Г-н Николов, заявихте, че сте готов още на 15 септември да въведете задължителен тест за употреба на наркотици, на който да подложите всички ученици. Кое налага прибягването до тази мярка?

Нека всички институции не си затваряме очите и си признаем: проблемът с наркотиците в училищата е изключително плашещ. Готов съм да въведа в бургаските училище задължителен тест за наркотици и всички ученици да преминават през него. Проблемът е сериозен най-вече в големите градове и съм убеден, че останалите кметове ще ме подкрепят. Ще търся инициатива и от депутатите, за да се направят необходимите законодателни промени. Между другото в бургаските училища вече направихме първата стъпка в тази насока. На обща среща с областния управител, полицията и прокуратурата набелязахме серия от мерки, с които да затегнем контрола в и около училищата. Община Бургас закупи тестове за наркотици, които се намират в лекарските кабинети на школата. Така, при съмнение за дрогиран ученик със съгласието на родителя медицинските лица могат да направят теста и да алармират при положителни резултати. Поставихме и кутии за сигнали, в които учениците без страх да сигнализират анонимно, ако са забелязали дилър да „зарибява“ техни приятели. Кутиите са поставени извън обсега на видеонаблюдението, за спокойствие на децата. Макар че има резултати си давам сметка, че това не е достатъчно. И че трябва по- крути мерки, като задължителното подлагане на тест за наркотици. С МВР и прокуратурата работим ефективно, но в рамките на настоящото законодателство. Редовно събирам директорите на училищата и с административни заповеди им вменявам задължения да наблюдават за съмнителни лица в дворовете и в сградите, както и учениците с поведенческа абнормност, но тенденцията не може да се прекъсне без твърди промени в законодателството.

Не е ли твърде крайно това решение?

А не е ли твърде крайно гастрольори да правят зависими децата ни и да застрашават живота им? Не е ли твърде крайно в елитните училища да е навлязла употребата на скъпите наркотици? Не е ли твърде крайно да виждаме как непълнолетни деца поемат по пътя към ада заради дрогата? Твърде крайно ще е ако ние, кметове, представители на институции, директори, родители се правим, че няма проблем и си затваряме очите. Защото ако не се размърдаме ставаме съучастници.

Заявихте, че трябват законови промени. Водил ли сте разговори с бургаски народни представители да осигурят лоби в парламента по тази тема?

Няма нужда от лоби, а от обща воля. Ако има народен представител, който да не усеща проблема, то значи живее на някаква друга планета. Надявам се, не само бургаските депутати да бъдат активни. Няма време за безсмислено политиканстване.

Наскоро обявихте война и на нощните клубове. Има ли развитие след налагането на строгите мерки от администрацията?

Не съм търсил конфликт, а решение на проблема със сигурността в дискотеките в Бургас. Нямаше как да стоя безучастен след серията инциденти , които се случиха за кратко време. Каква беше тази война, ранени, намушкани, пребити? Стрес за родители, стрес за децата излезли да потанцуват, стрес за гостите на града, стрес за мен. Знам, че принудихме собствениците на заведения да инвестират доста средства в металодетектори, специални каси за иззето оръжие, охранителни камери, в отговорници по сигурността, но въпреки уважението ми към бизнеса, децата са ми по-мили. И сега, когато някой развилнял се бабаит реши да показва мускули и избива комплекси в дискотека, знае, че записът ще бъде предоставен и за сигурността в заведението охраната е длъжна да го изведе веднага и предаде на полицията. Няма от какво да роптаят. Каква му е работата на посетител да влиза с нож или пистолет в дискотека. На битка ли отива или да се забавлява? Аз съм сигурен, че с увеличаването на сигурността в заведенията в Бургас, много скоро собствениците ще усетят, че така ще привлекат повече клиенти и няма да са ми толкова сърдити. А данните от полицията са категорични: Мерките имат смисъл, инцидентите със сбивания рязко са спаднали, системата за контрол е много по-силна. По тази тема в Бургас показахме, че когато има общо желание на институциите за решаване на проблем, нещата се случват. Прокуратурата и полицията помогнаха изключително много. Синхронизирахме до милиметър взаимните си действия. И резултатът е добър. А и собствениците на заведения вече знаят – разхлабят ли задължителните мерки за сигурност ще им отнема лиценза за работно време и трябва да работят само през деня.

наркотици, Бургас, клубове, бой, Димитър НиколовДо къде сте готов да стигнете?

Вижте, за тези години кметуване, разбрах едно. Каквито и красиви проекти да реализираме, ако хората се чувстват несигурни за здравето и живота си, значи не сме направили нищо. Сега създавам и специално общинско звено за пътна безопасност. Щом на мен като кмет ми се търси винаги отговорност за всеки един инцидент в града, по-добре да създам екип, който лично да контролирам и да нося наистина отговорност. Досега какво се случваше? Всеки работи в своето си направление. КАТ контролира едно, ДАИ – друго, общината прави трето. Правят се някакви съвети, с представители на различни институции, но единият бил болен, вторият замествал колега, и накрая кметът виновен, ако стане инцидент. Едната институция предлага пешеходна пътека, другата я отхвърля, а третата смята, че там трябва да има светофар. И всички са с добри намерения, а накрая – хаос. Сега, с новото звено ще се направи рентгенова снимка на целия град – пешеходни пътеки, осветление около тях, училища, светофари, организация на движението, предложения от НПО, сигнали… Сигурен съм, че няма човек, който да не е попадал в пътно транспортно произшествие, да е не бил потърпевш или виновен за такова. Безумна война. С тежки последствия. Няколко пътни инциденти да предотвратим, пак ще е успех.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg