Доналд Туск цитира Вазов и обра овациите с речта си на български език при откриването на европредседателство ни

0

„Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно,
при всеки поглед нови, по-нови красоти.“

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, подготвят духа на днешното празненство – „При всеки поглед нови, по-нови красоти“. Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк, защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост Ви е струвало на Вас, българите да постигнете тези европейски успехи за Вашето отечество.

Никой не Ви е дал нищо даром, Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми – стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион, а ЕС съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност. Добре че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани.

Кой друг, ако не Вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се обнови европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо, аз вярвам, че Вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков – Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите!

Благодаря!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg