DigitalKidZ представя училище на бъдещето

0

Училище на бъдещето ще бъде представено на Кръгла маса за образованието в рамките на националната образователна конференция DigitalKidZ. Тя ще се проведе на 15-ти октомври в зала 6 на НДК.

digitalkidz за училището на бъдещето в България

В дискусията, опита си в интегрирането на дигиталните технологии в образователната система ще споделят заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, Станислава Станева – програмен експерт „Образование” от Фондация „Америка за България“, Валери Дрейк – аташе по образователно сътрудничество към френското посолство в София, Любов Костова – директор на Британски съвет и Рита Ванска, програмен мениджър на програмата Education Export Finland. Това е националната програма, в рамките на която финландското правителство споделя своя опит и образователни решения с организации по цял свят, които се борят да променят образователната система в своята страна. Професионалните й компетенции са в областта на образователните решения и технологии, управлението на проекти и управление на промяната.

Г-жа Ванска вярва, че с помощта на технологиите устойчивото развитие на образованието е възможно, и че технологиите са единственият инструмент, който може да помогне за разрешаването и постигането на всички цели в образованието. Програмният мениджър пристига в София специално за конференцията DigitalKidZ, във връзка с новите проекти на едноименната фондация и разширяването на дейността й в европейски мащаб.

 

Ивелина Атанасова - председател на фондация „Дигиталните деца”

Ивелина Атанасова – председател на фондация „Дигиталните деца”

„Целта на Кръглата маса за образованието е да покаже опита на водещите държави в сферата на образованието и интегрирането на иновациите и технологиите в образователния процес. Технологиите променят света, в който живеем и това необратимо се отразява на образованието. Във Франция има национална стратегия за внедряване на иновациите и технологиите в образованието, Великобритания и САЩ имат опит в интегрирането на добри образователни практики, а в България има примери за успешни модели, които вече се прилагат в системата на образованието” –

заяви председателят на фондация „Дигиталните деца” Ивелина Атанасова.

Кои са общите тенденции, кои са различията, кои от моделите са приложими в България и какви план и стратегия са необходими в българското образование? Това са част от въпросите, на които дискусията в рамките на Кръглата маса за образованието ще потърси отговор.

От създаването си до сега Фондация Америка за България е инвестирала над 101 милиона долара за образование и библиотеки. Една от мисиите на фондацията е да модернизира учебната среда, да подкрепя усилията за подобряване на учебните програми с разнообразие от проекти, които пренасят най-доброто от американските методи на преподаване в българските класни стаи, чрез въвеждане на нови образователни инструменти и техники. Опитът в тази сфера ще сподели Станислава Станева, програмен директор „Образование” към фондацията.

digitalkidz за училището на бъдещето в България

Директорът на Британски съвет Любов Костова ще представи резултати от работата на британската организация за международни образователни и културни отношения както по проекти в България, така и от транснационални проекти, насочени към използване на технологиите и иновациите в образованието. Един от проектите, които ще представи еMARCH – Make Science Real in Schools, насочен към преподаването на природоматематическите дисциплини в средното училище (STEM) Любов Костова ще сподели и примери за създаването на иновативно съдържание и най-добрите практики от системата на образованието във Великобритания.

„Вече има добри модели в създаването на дигитално учебно съдържание, които могат веднага да бъдат приложени в образователната система. Нужно е наистина ентусиазираните учители да работят заедно, да споделят опита си и по този начин да се превърнат в критичната маса, която ще донесе промяната” –

заяви Директорът на Британския съвет. Любов Костова ще представи конкретни статистически данни и анализи, които показват опита в сектора на образованието и начина, по който технологиите и иновациите създават нуждата от нов подход, стратегия и план при прилагането на добрите образователни практики от Европа.

digitalkidz за училището на бъдещето в България

Валери Дрейк, аташе по образователно сътрудничество към Френското посолство в София ще представи Digital School. От декември 2012-та Министерството на образованието, висшето образование и проучванията на Франция разработва амбициозна стратегия, която има за цел да вкара училищата в дигиталната ера. „Това е най-големият национален дигитален план за образованието, създаван някога. В него са предвидени инвестиции от над 1 милиард евро публични средства за развитие на дигиталното образование.” – заяви г-жа Дрейк. Според нея основният приоритет е обучението на учителите. „Дигиталните технологии трябва да са в помощ на учителите, за да могат те да бъдат много повече отдадени на обучението в класната стая. Във Франция над 100 онлайн курса са достъпни за учителите и повече от 260 000 учители вече са потребители на тези програми.” – сподели в заключение г-жа Дрейк.

Кръглата маса за образованието ще се проведе на 15-ти октомври, събота в зала 6 на НДК от 13.00 часа. По време на дискусията ще бъдат засегнати още въпроси, свързани с иновативните образователни технологии, дигиталните технологии и начина, по който заедно могат да бъдат интегрирани в българската образователна система. Формата за регистрация е отворена до четвъртък, 13-и октомври на http://digitalkidz.eu/events/digitalkidz-5Дискусията е част от националната образователна конференция DigitalKidZ.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg