Традициите в Деня на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов

0

На 17 септември почитаме Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, които са загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан.

Благочестивата християнка София имала три дъщери, които били кръстени на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Трите момичетата били родени в Рим, в години, в които били преследвани вярващите в Божия син. Майката и дъщерите ѝ открито изповядвали вярата си и не я криели. Това научил самият император Адриан и заповядал да му ги доведат. Най-голямата дъщеря на София – Вяра, била на 12, средната – Надежда, на 10, а най-малката – Любов, била 9-годишна.

Вяра, Надежда и ЛюбовПо пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина – когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.

Императорът привикал една след друга сестрите и започнал да ги убеждава да принесат жертва на богинята Артемида. И трите отказали. Това ядосало Адриан и той наредил да бъдат жестоко измъчвани, което не сломило вярата им в Христа.

След нечовешките изтезания, императорът дал трите телата на скърбящата им майка, която ги погребала на хълм извън Рим с почести. След тридневни молитви на гроба ич, София починала с вярата, че отива при своите дъщери.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

Вяра, Надежда и ЛюбовМощите на четирите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 г. почиват в църква във френската провинция Елзас (на снимката).

На 17 септември се раздават плодове за здраве, любов и щастие. Имениците посрещат гости, играят се хора и се пеят песни. Денят на Св. великомъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София е обявен и за празник на българската столица – София, чието име означава „премъдрост“ на гръцки.

Светли да са имената и делата на всички, които празнуват на този светъл християнски празник!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg