Ден на кариерно ориентиране – шанс за избор на правилен път в живота

0
Ден на кариерно ориентиране

Цанислав Генчев по време на една от инициативите в кучешки приют animal resque sofia

Казва се Цанислав Генчев и е ученик от 12 клас в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Интересува се от образование и ученическо самоуправление. В момента най-вече се вълнува от кандидатстването след 12 клас, за да избере най-правилния път в живота си. Едва на 18, той има редица инициативи с обществена полза зад гърба си. Бил е председател на ученическия парламент в училището си и член на Софийският ученически съвет. Целта му с всеки един проект е по някакъв начин да насърчава гражданското образование, което по негови думи е едно от най-важните неща в Европа, но за жалост още не е достатъчно голям приоритет за българското образование.

Днес се срещам с него, за да ви разкаже за едно събитие, което организират с двама негови съученици – Бетина и Даниел. „Ден на кариерно ориентиране“ е свързано с най-често задаваният въпрос сред подрастващите и кандидат-студентите – къде да продължа образованието си и с какво искам да се занимавам професионално?

Как се зароди идеята за събитието?

Събитието е проект по предмета, който изучаваме в 12 клас – „Свят и личност“, който е част от така нареченото гражданско образование в България. Нашият преподавател ни възложи да се разпределим по групи и да направим по един проект със социална или културна тематика.

Ден на кариерно ориентиранеКакви целите със събитието?

Целта на събитието е да информира учениците за всички възможности, които имат за това, как да решат какво да учат и работят. Една от тези възможности е малко известният факт, че в района, където живеят, общината може да им осигури безплатен кариерен консултант, който да им помогне в избора на специалност и професионално направление, подходящо за уменията и желанията им.

Не е ли пропуск, че по-голямата част от учениците, не знаят за този кариерен консултант?

Мисля, че е задължение на училището да информира всеки един ученик за тази и всяка една друга възможност, защото то е институцията, която ни дава пътя и трябва да ни посочи наистина вярната посока към следващият етап на нашето образование. Редно е да има по-добра рекламна кампания, за да може всички ученици да са запознати, но не прехвърлям и отговорност на никого, защото не съм достатъчно компетентен. Факт е обаче, че повечето ученици не знаят, а това трябва да се промени.

Как ще протече събитието и кои ще бъдат неговите гости?

– Събитието ще бъде 4 часа и има 6 гости, като те са доказано успели хора в бизнеса. Естествено, с всеки един от тях ще се говори на различна тема и ще им се задават въпроси свързани с биографията им и техният опит. Сценарият е да се премине през всяка една стъпка от развитието на човек, – как той избира образованието си, как се подготвя за интервю за работа, как да се представи успешно, кои са факторите да бъде щастлив на работното място, как да работи с хора, как да бъде успешен лидер и още много важни въпроси. Поканили сме специалист по човешки ресурси, мениджър на голяма петролна компания, директор на най-голямата лизингова компания в България, мениджър по комуникациите, личен и бизнес коуч по успех и креативно мислене и създателят и собственик на най-големия портал за хранителни добавки Sila bg, който пък ще ни разкаже за успехите и неуспехите си като млад предприемач

Ден на кариерно ориентиране

Какво друго ще научим?

– Ще има дискусии, които ще ни разкажат за проблемните практики. Ще коментираме защо днес един от най-често задаваните въпроси сред младите хора е „В България или в чужбина?“, и какви са опасенията на младите хора, че няма да могат да се реализират в България.

Какво е посланието Ви чрез събитието към младите?

– Целим да мотивираме младите хора да използват по-често източниците на информация около себе си, да знаят правата си и да обогатяват финансовата си грамотност. Важно е да се запознават с успели хора и да черпят вдъхновение от тях, защото, както е мотото на нашето събитие, „Успехът се учи от успелите“.

Събитието ще се състои на 11 март в сградата на НФСГ, от 10:00ч. Ако искате да научите нещо ново и полезно, ако се интересувате от това какви са възможностите за кариерна реализация в България, то трябва да побързате, защото е нужно предварително записване през сайта, а местата намаляват.

Разберете повече на:
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/994866753912548/

Сайтът на събитието:  http://orientationday-nfsg.weebly.com/

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg