Екс португалският премиер Антониу Гутериш е новият генерален секретар на ООН

0

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, предаде Ройтерс. 15-те членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат „насърчавам“, „не насърчавам“ и „без мнение“. Гутериш получи 13 одобрителни гласа и два „без мнение“.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се нарежда на четвърто място със 7 гласа „насърчавам“, 7 „не насърчавам“ и 1 „без мнение“. Кандидатът на България Кристалина Георгиева дели седмото място с бившия словенски президент Данило Тюрк с 5 одобрения, 8 неодобрения и два гласа „без мнение“, съобщи на сайта си неправителствената организация Световна федерация на асоциациите на ООН.

„Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш. Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10 часа (17 българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно“ –

заяви пред репортери руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.

От името на 15-те страни Чуркин пожела на кандидата на Португалия „успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години“, предаде ТАСС. След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутериш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg