България отказа да предостави на Русия небето си

0

Външното ни министерство в края на миналата седмица е отказало на Москва достъп до въздушното ни пространство. От Кремъл са поискали от страната ни коридор в посока Сирия за военно транспортни полети.

Според говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от clubz.bg България имам надеждни данни, които ни карат да се съмняваме в посочения товар във въздушните машини и че декларираното не отговаря на реално превозваното.

Искането на Русия е било за редовното преминаване в рамките на няколко седмици през наша територия на четири самолета. Международното право е категорично: открият ли се неразрешени стоки при подобни полети, отговорността е изцяло на държавата, над чиято територия са транспортирани.

военно транспортни самолети, Русия

Ройтерс съобщи първа новината, както и тази, че вчера Съединените щати са помолили Гърция да не разреши достъп до собственото й въздушно пространство на Москва, цитирайки висш служител на правителството в Атина. От нашето външно министерство отрекоха решението на София да е по настояване на Вашингтон.

На 8 септември говорител на гръцкия кабинет заяви, че Кремъл ще ползва трасе източно от въздушното пространство на Гърция, което неутрализира въпроса със забраната.

Точно преди шестнайсет години страната ни пак отказа на Москва достъп до нашето въздушно пространство. През лятото на 1999 г. военни части от състава на силите на ЮНПРОФОР в Босна се озоваха бързо в Косово и завзеха аерогарата в столицата Прищина. Тогава миротворческите сили изпревариха френските, американските и английските части на КЕЙФОР. Тогава правителството на Костов отказа на Русия разрешение нейните военни самолети да прекосяват България, за да бъде засилено присъствието в Косово.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg