Балансирането на регулиращ мазнините ензим предотвратява затлъстяване, рак и диабет тип 2

0

Ново проучване установи, че премахването на ензим, който се бори срещу затлъстяването и диабет тип 2, може да доведе до други здравословни проблеми.

Ензимът, познат като фосфатаза фосфатидна киселина (PAP), помага за контрола на телесните мазнини и може да бъде от полза при превенцията на диабет тип 2.

Американски изследователи доказаха, че ако се отървете от ензима PAP напълно, може да повишите риска от развитие на рак или други хронични заболявания. Според тях, това е така, защото без този ензим клетките могат да растат неконтролируемо, което е характерно за рака.

ензим, рак„От години се опитваме да разберем как да прецизираме ензимната активност, така че да не създава твърде много мазнини, но да е достатъчно активна, за да поддържа тялото здраво. Целта на нашия експеримент е да разбере; как можем да променим и контролираме този ензим “ –

заяви Джордж М. Карман от университета „Рътгърс“, Ню Джърси, САЩ.

Ензимът помага на организма да модеризира фосфатидната киселина, определяйки дали тя може да образува мазнини в клетъчните мембрани.

Проучването било направено с хлебна мая, защото в дрождите ѝ се съдържа ензимът PAP. Специфичен ген е бил отстранен от маята, а резултатите показали, че нивата на фосфатидната киселина се повишили, което е довело до повече мембранни липиди, отколкото е необходимо.

PAP, ензим, рак

ензимът, познат като фосфатаза фосфатидна киселина (PAP)

Тъй като ензимът е бил открит през 1957 г., той е бил обект на много изследвания. При тях изследователите разкодирали гена и как той е свързан с общи здравословни проблеми като затлъстяване, различни възпаления и диабет тип 2.

Изследователският екип планира да проучи ензима PAP допълнително, за да установи как може да бъде контролиран напълно.

Ето защо, според проф. Карман:

„Нещата трябва да бъдат балансирани – това е ключовото послание. За да поддържате равновесието между съхраняването на мазнините и мембранните липиди, трябва да имате балансиран хранителен режим.“

Данните от проучването са поместени в Journal of Biological Chemistry.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg