Астероид ще премине близо до Земята след седмица

0

Астероид, който е с диаметър около 500 м, се очаква да премине край Земята точно след седмица – на 26 януари. Смята се, че това ще е най-близкото разстояние, на което е известно до момента да е преминавал астероид с такъв размер.

Астероидът BL86 ще се доближи максимално близо до Земята на разстояние 1 199 000 км. Според специалистите това разстояние е безопасно, тъй като е достатъчно далече от Земята. От астрономическа гледна точка обаче, то е доста близо и поради това представлява голям интерес за всички професионалисти в тази област, които очакват събитието и ще го наблюдават с любопитство. Преминаването на астероида на 26 януари, който се очаква да се движи със скорост от 56 000 км/ч, ще бъде следено особено внимателно от две обсерватории в света. Това са Deep Space Network на НАСА и обсерваторията Аресибо, която се намира в Пуерто Рико, тъй като те ще събират подробни научни данни. Астероидът ще може да бъде наблюдаван само с помощта на телескопи.

Следващото подобно преминаване на астероид близо до Земята, се очаква да бъде след повече от 10 години, а именно през лятото на 2027 г. Учените прогнозират, че тогава астероид с диаметър 800 м и наименованието 1999 AN10, ще премине покрай Земята на разстояние от 30 000 км.

Астероидите представляват скални отломки, които са останали след формирането на Слънчевата система – събитие, случило се преди 4.6 милиарда години. Повечето от тези скални фрагменти, са в орбита около Слънцето и по-конкретно в един пояс, разположен между планетите Марс и Юпитер. Това място е наречено Астероиден пояс и в него се намират милиони астероиди, а учените са успели да номерират около 20 000 от тях.

Американската космическа агенция НАСА постоянно следи и класифицира астероидите с помощта на своите наземни и космически телескопи. В НАСА разполагат и със специална програма, която наблюдава потенциално опасните за нас космически тела

По данни на учени, занимаващи се с астрофизика, 2015 година се очаква да бъде наситена с интересни астрономически събития. Първото от тях предстои след седмица, а именно преминаването на астероида BL86. Заедно с това, в края на месец януари се очакват и метеоритни потоци.

Парад на планетите пък ни очаква след няколко месеца – през есента на тази година. Тогава се очаква Юпитер, Марс, Меркурий и Венера да застанат в една редица зад Слънцето. През 2015 година ще бъдем свидетели и на две слънчеви и лунни затъмнения.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg