Андреевден – поверия, традиции и празнична трапеза

0

На 30 ноември честваме Св. Андрей Първозвани. Той е първият от 12-те апостоли, който Исус Христос е повикал да го последва. Андрей, заедно с брат си – апостол Петър, станали свидетели на неговите чудеса, смъртта и възкресението Му. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: „Ето агнецът Божий!“. Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: „Намерихме Месия!“ и го довел при Христос.

За Св. Андрей се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици.

30 ноември е познат още като Андреевден, Мечкин ден, Едрей, Ендрин защото е свързан с представите за прехода от есента към зимата.

АндреевденВярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи, на този ден започва нарастването на деня:

„На Андреевден започва да наедрява денят, колкото едно зърно“.

Според традицията, взима се сутринта на празника едно зърно, за мечката и се хвърлят нагоре към комина. Животното се подканя с благ глас “Нa ти, бабо Мецо, варен кукуруз, да не ядуш суровия” или пък: “За теб – варен кукуруз, за нас – здраве и живот.” Така с магически заклинания българинът се надявал да умилостиви животното, да предизвиква доброто, да дойдат късмет, плодородие и дълголетие.

На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби. Нарича се: “Както сварените зърна наедряват, така да наедряват и посевите.” Вари се в ново гърне.

На сутринта от сварените зърна ядат всички. Жените раздават от варивото на съседи из махалата – да е плодовита годината.

На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Да почерпят днес Андрей, Андрея, Андриян, Дешка, Първан. Честит празник!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg