„Оратница“ – 9 години полети с етно мелодии, дъбстеп, трап и дръм енд бейс

0

Вече девет години музикалната формация „Оратница“ впечатлява със смесица от фолклорни мелодии и акустично изпълнени електронни стилове (дъбстеп, трап и дръм енд бейс). Третият албум Alter Ethno преплита елементи и от още по-широк списък от музикални жанрове (фънк, джаз, афтобийт , ембиънт и др.). Не липсва и цяла палитра от фолклорни традиции – от аборигенски мотиви, през етиопски мелодии, до арабски елементи. Албумът разказва цяла една история, която отнася слушателите в паралелен свят, в който българското село оживява по нов начин с ритми от далечни култури.

ОратницаОт 2009 г. групата не само съживи интереса към българските музикални традиции сред различните поколения у нас. С уникалната си музика и над 150 концерти и международни фестивали, „Оратница“ създадоха изцяло нова публика за българската етно музика в цяла Европа.

Първият цялостен проект на групата като секстет ще допълни към стила на бандата и красотата на женските фолклорни гласове на две дами – Дияна (певица във фолклорен ансамбъл „Тракия“ и „Мистерия на българските гласове“) и Ася (певица в “Космическите гласове”). Техните магически вокали ще представят автентични песни от шопкия и родопския регион. Останалите членове на „Оратница“ са: Християн Георгиев (кавал, вокал, мелодика, тамбура), Георги „Хорхе“ Маринов (диджериду, гайда), Петър „Бъни“ Йорданов (кахон, тъпан) и Иван „Попа“ Господинов (вокал). Четирима от музикантите и изпълнителите споделиха с читателите на delo.bg за своите първи полети със самолет в поредицата на ПЪРВИ ПОЛЕТ:

Християн Георгиев: Първият ми полет със самолет беше от Айндховен до София. Връщах се с приятелката ми от разходка в Холандия. Баба ми работеше на летището, когато бях малък и още тогава разглеждах самолетите и дори съм влизал в пилотската кабина, но за пръв път летях доста по-късно. Беше вълнуващо, излитането е по-приятно от кацането, пих едно вино и зяпах през прозореца. Звукът от пускането на водата в тоалетната беше малко страшен. Един приятел всеки път като кацнем коментира: “Ох и този път оцеляхме!” Хубаво е да кацнеш цял на летището.

Иван „Попа“ Господинов: Първото ми пътуване със самолет беше преди 8 години от София до Брюксел! Беше много вълнуващо и запомнящо се, защото летяхме с „Оратница“ за концерт. Много ми хареса излитането, беше чувство, което предизвика образуването на буца в корема, която гъделичкаше и усетих повишаването на налягането в главата си. Този полет беше много приятен и нямаше турбуленция. Летяхме около два часа и половина, като през това време похапвах сандвичи и пих доматен сок и кафе. Кацането беше леко екстремно – още щом се приземихме, падна един панел от предните места върху една жена и от там изпадна кислородната маска, но нямаше последствия! ? Мисля, че всеки човек трябва да лети поне веднъж със самолет! Сега вече обичам доста да излитам и да кацам!

Дияна Василева: Първия ми полет беше в 9 клас, пътувах с Национално училище за фолклорни изкуства”Филип Кутев”, гр. Котел. Пътувах за Испания, Мадрид. Беше много интересно, не ме беше страх, аз от малка съм почитател на летене с каквото и да било. Паднах се до прозореца и през цялото време наблюдавах, всеки път съм така.

Ася Пинчева: Първият ми полет със самолет беше през 2012 г. Тогава бях 12 клас и с “Национално училище за фолклорни изкуства – Широка лъка” имахме турне в Полша. Полетът беше с прекачване и първо летяхме от София за Франкфурт, а след това за Вроцлав (Полша). Като за пръв път беше много вълнуващо и интересно. Няма да забравя първото отделяне на самолета от земята. Усещането е неописуемо!

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg