17 са жертвите след тежката катастрофа край Своге (обновена)

0

Жена с инициали С.К. е 17-та жертва на тежката катастрофа край Своге в събота, съобщиха от прокуратурата. Тя е починала в линейката и е откарана директно в Катедрата по съдебна медицина в София. В неделя вечерта е разпозната от близките си.

Срещу шофьора на автобуса-ковчег е повдигнато обвинение. Григор Григоров е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил ограничението от 40 км/ч в пътния участък, сигнализиран със знак за това. Така по непредпазливост е причинил смъртта на 17 души и е ранил повече от един човек, като случаят е особено тежък.

59-годишният водач на превозното средство е задържан за срок от 72 часа в условията на ИСУЛ, където е приет след инцидента. Григоров е с рани и охлузвания, но без опасност за живота. Григоров има свидетелство за управление на МПС от 1977 г. До момента има три акта за шофиране без колан и 7 фиша – за превишена скорост и за липса на книжка.

На 25 август, малко след 17.00 ч. автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира „Седемте престола“, се преобърна в Искърското дефиле. В ковчега на колела пътували 33 души и шофьорът.

След извънредната среща в неделя по повод трагичния инцидент от 25 август, здравният министър заяви, че всички ранени имат различни увреждания. Според Кирил Ананиев, две жени са на изкуствено дишане след интубация. Те са сред шестимата пострадали в „Пирогов“. В болница „Св. Анна“ са други шестима пострадали при пътния инцидент. Една от пациентките е в критично състояние. Във ВМА има двама мъже в стабилно състояние.

Действията на водача, техническото състояние на автобуса и това на пътната настилка, са трите направления, които ще бъдат разследвани от прокуратурата, заяви обвинител №1 Сотир Цацаров след срещата при премиера Борисов в неделния следобед.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заяви, че на пътя край Своге, който се намира в района на Искърското дефиле, са правени доста предписания.

„Докладвах за контрола на МВР и върху този участък, и по-широко върху проблема за пътните произшествия“ –

добави вътрешният министър.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че от АПИ са изискали пет пъти моментално да се оправи участъкът край Своге, където вчера смъртта си намериха 16 души. По думите му, участъкът е бил възложен да бъде рехабилитиран преди седем години и е въведен в експлоатация в края на 2016 г. Два месеца по-късно е получил сертификат и технически паспорт, а протоколите са били подписани без забележки. В началото на 2018 г. обаче, от АПИ са получили няколко сигнала за зачестили ПТП-та във въпросния участък. В продължение на пет месеца агенцията е уведомявала изпълнителя да отстрани посочените дефекти. Ремонтът е трябвало да приключи на 15 август, но той дори не е започвал, добави регионалният министър.

катастрофа

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че водачът, който е управлявал автобуса, е и управител на фирмата. Шофьорът има психологическо изследване, което е било издадено три дни преди 25 август и е с валидност до 2021 г. В срок са картата за квалификация и шофьорската му книжка.

По наредба фирмата, която е извършила вчерашния превоз, при който стана катастрофата край Своге, е трябвало да уведоми предварително Изпълнителна агенция /ИА/ „Автомобилна администрация“ за извършването на „случаен превоз“ на пътници. В това уведомление трябва да се съдържа информация за маршрута, датата, часа на пътуването, мястото на тръгването и ориентировъчен час на мястото на пристигане. Такова уведомление към ИА „Автомобилна администрация“ за конкретния превоз обаче не е било изпратено,заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

В Световрачене, откъдето са почти всички загинали в тежката катастрофа, се отслужва молебен. До края на седмицата ще бъдат погребани жертвите на трагедията. Сред тях е и 13-годишно момче. Днешният 27 август е ден на национален траур.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg