Сюзан Ленглен – парижката тенис легенда

0

Вторият по значимост тенис корт в комплекса „Ролан Гарос” е лидер по привлекателност. Признат е за един от най-красивите и носи името на

Сюзан Ленглен – покорителката на тенис Олимп в страната на Бурбоните.

От нейното присъствие на корта ни дели почти един век, но името й не трябва и не може да бъде забравено.

Сюзан ЛенгленСюзан се появява на белия свят още през ХІХ век – 24 май 1899 г. и се превръща в истински пионер и откривател. Става първата представителка на своя спорт, която с победите си получава международна известност и слава.

Истинското й име е Сюзан Рашел Флор Ланглен и родното й място е Компиен, близо до Париж. Баща й Шарл Ланглен е собственик на транспортна фирма. Момичето има редица здравни проблеми, страда от астма и Шарл решава, че заниманията с тенис ще й помогнат да се закали.

За първи път името на французойката се чува още преди Първата световна война. През 1914 г. Ленглен стига до финал на „Ролан Гарос”, когато е едва на 14 години. Победена е в три сета от тогавашната шампионка Маргьорит Брокеди и това е единствената й загуба в цялата кариера. Но в Париж тя все пак спечелва първата си титла от турнир от Големия шлем – тази на двойки.

Първата световна война и нахлуването на германците не позволяват на Ленглен да стигне тенис върхът в девическа възраст. Нейният възход е отложен с пет години.

Турнирът „Уимбълдън” през 1919 г. е първият триумф на Сюзан Ленглен.

Финалният мач със седемкратната шампионка на турнира на трева Доротея Ламбърт влиза в списъка на един от най-добрите срещи на 20-то столетие. Англичанката е по-възрастна от Сюзан с цели 21 години, срещата завършва 10:8, 4:6, 9:7 за французойката. За 20-годишната Ленглен това е първата от шестте й успеха на „Уимбълдън” и първата от петте й поредни успеха на „свещената трева” (1919-1923 г., като през 1924 г. не участва заради заболяване от жълтеница). Втората й титла също е след победа над Ламбърт, но вече по категоричен начин – 6:3, 6:0. Загубеният сет през 1919 г. остава дълго време единствен, когато французойката побеждава. До 1924 г. нито веднъж не познава вкуса на поражението на „Уимбълдън”.

Сюзан Ленглен

През 1920 г. тенисистката прибавя и първата титла от родния „Ролан Гарос” и успехът й някак оставя в сянка другите й две победи – на двойки и при смесените дуети, доказателство за грандиозното й доминиране в световния тенис. Този успех Сюзан постига още пет пъти – 1921-1923, 1925-26 година.

Една от златните страници в световния женски тенис си остава срещата между французойката и американката Ален Уилс, по късно по мъж Муди. На турнира в Кан през 1926 г. двете играят финал пред 4000 зрители, някои покатерени по дървета и балкони на околните къщи. На трибуната са крале, богати бизнесмени и много фенове на прогресиращата американка, дошли отвъд океана специално за срещата.

Сюзан ЛенгленИзключителното напрежение слага отпечатък на качеството на играта им. Все пак този мач е поставен под №2 в историята на световния тенис. Ленглен печели с 6:3, 8:6, двубоят остава единствен помежду им, защото Уилс претърпява операция и не участва на „Уимбълдън.
Изключителната французойка не пропуска и олимпиадата в Антверпен през 1920 г. От Белгия тя си тръгва с три медала – два златни – сингъл (губи само 4 гейма през целия турнир, три от тях са на финала срещу Дороти Холман) и на смесени двойки (с Макс Декюги) и бронз на смесени двойки (с Елизабет Д’Айен).

Изключителната тенисистка е била привлекателна личност не само заради многобройните си победи и супер майсторство. Тя е една от новаторките в модата в световния тенис.

Първа Сюзан Ленглен сменя дългата пола със значително по-къса

и не само дава възможност на състезателките да я последват и да се чувстват удобно на корта, но и да станат по-привлекателна гледка за зрителите. Дългите ръкави на блузата също са бежалостно подкъсени, а бялата шапка на главата е заменена с цветна лента – истински шок за консерваторите.

Интересното е, че специалистите смятат успехите на французойката като последица от ярки качества – силен сервис, бързо придвижване, уверена игра, свръх силни волета и други мъжки прийоми в играта. Смята се, че това е последица от изнурителните тренировки, които провеждал с нея баща й Шарл.

Всички наричали Сюзан Ленглен „Танцуващата на корта”.

Кариерата на Ленглен завършва много рано – 1926 г. , достигайки всички мислими и немислими върхове – 35 титли на турнирите от Големия шлем, 12 от тях на сингъл. След отказването си открива школа в Париж, споделя опита си в книгите „Тенис на трева”, „Тенис на трева за момичета”, „Тенис и простите упражнения”.

Сюзан Ленглен

През целия й живот я преследват болести. Отказва се от двубоя с Мола Бюрстед Малъри на Откритото първенство на САЩ през 1921 г. заради заболяване от магарешка кашлица. През 1924 г- не участва в големите турнири заради заболяване пък от жълтеница. Изпада често в необясними истерични състояния. И накрая в началото на 1938 г. се разболява тежко. През юни пресата съобщава, че страда от левкимия, три седмици по-късно ослепява и на 4 юли умира с диагноза пернициозна анемия.

Посмъртно е удостоена с най-голямото френско отличие – Орденът на Почетния легион. През 1978 г. е включена в Международната зала на славата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg