Св. Синод с противоречиво на Конституцията решение

0

На 30 март 2016 година в официалния сайт на БПЦ бе публикувано следното съобщение до генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра Анкова:

БПЦ

 

От съобщението става ясно, че на заседание на 6 февруари при пълен състав Св. Синод на БПЦ едва ли не спира свободата на словото на архиереи и клирици. Проверих дали има закон, който да защитава свободата на словото. В Конституцията пише изключително ясно:

„Чл. 39.

  • Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.“

Пак по Конституция всеки един гражданин на Република България има право на собствено мнение. Дали БПЦ и Св. Синод, в частност и подписалия се Неофит Патриарх Български имат конституционно право да нарушават върховния закон на нашата държава? Дали е морално и от едни служители на Бог да показват тази своя страна на господари? Едва ли! Възмутен стм, че някой може да ограничава друг човек, само защото е с по-висок сан от него, било то и в църквата. А както се казва:

„Чл. 38.

Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.“

В крайна сметка остава въпросът дали БПЦ и Св. Синод ще препотвърдят своето решение относно участието на български граждани в едно телевизионно предаване. Дали тази забрана, дали това ограничение на човешките права ще бъде променено?

На тези въпроси отговор може да дадат само тези, които ги предизвикаха, а дотогава аз, като гражданин ще бъда изключително озадачен дали утре на мен по-висшестоящите няма да ми кажат: „Не може да отидеш и да кажеш, че си българин и вярваш в Иисус.“ Дали няма да ми кажат, че не мога да гостувам на баба си, защото е атеист. Интересни и също толкова смешни въпроси се повдигат у мен, защото и самото съобщение е смешно – смешно, незаконно и недостойно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg